fbpx
Зараз в ефірі: Дніпро Вечірній
Наживо

П’ятниця, 19 Квітня, 2024, 17:58:29

weather-icon
˚C

Хто вбив Галю? | 12.10.21

Усі ж, мабуть, і не раз, чули українську народну пісню «Їхали козаки із Дону додому». Там ще про Галю, яку прив’язали до сосни косами. Так от, слухала я її і думала – ну, як таке могло бути, нащо вони так з дівчиною і, взагалі, хіба могли козаки таке зробити. І ось недавно, трапилася мені стаття одного автора, який писав, що, виявляється, козаків наших оббрехали! Так, ця пісня дійсно є, але деякі слова в ній змінено. І замість козаків – мали бути хозари, то вони таке зробили з Галею. Ось таку версію пісні подає цей автор.

«Їхали хазари від Дону додому,

Підмовляли Галю їхати з собою.

Ой ти, Галю, Галя молодая,

Підмовляли Галю, їхати з собою.

“Єдєм, Галя, с нами, мудрими жидамі,

Будеш жити лучче, чем у родной мамі”.

Не слухає батька Галя молодая,

До жидів на лайбу весело сідає»

 Чому ж тоді, ми всі співаємо про козаків і те, як вони підманули Галю. Автор пише, що це було зроблено навмисно, в ті часи, коли комуністичний режим особливо ретельно боровся з тим, щоб і «духу козацького на цій землі не лишилося». Цікаво ще й те, що у загальновідомій версії цієї пісні ніхто нашу Галю не рятує, горить нещасна заживо, прив’язана до сосни. А ось так виглядає інша версія, де дівчину рятують. І, як думаєте, хто?

 «Сосна догоряє, Галя промовляє:

“Ой хто мене чує, нехай порятує”.

Козаки почули, до лісу майнули –

Жидів порубали, Галю врятували.

Ой хто дочок має, нехай научає

З хтивими жидами шляхом не пускає»

 Я на лаври історика не претендую, бо ж і саму історію вже переписали 100500 разів. Просто давно в мене були питаннячка до цієї пісні. І я вже точно не можу сказати, що щойно розслідувала гучне історичне вбивство і знайшла реального кривдника громадянки Галини. І навряд чи «ВВ» та інші виконавці перестануть співати цю пісню. Будемо і далі танцювати, бо ритми і правда веселі та запальні. Допоки не вслухаєшся в слова.