fbpx
Зараз в ефірі: Т/с Дорогий доктор с4 с12
Наживо

П’ятниця, 19 Квітня, 2024, 15:09:00

weather-icon
˚C

Спідниця за 15 хвилин

З назви цього блогу можна зрозуміти, що сьогодні піде мова про шиття. Розкажу дуже простий спосіб пошиття спідниці. Якщо завтра треба бути нарядною, а немає чого вдягти. Або просто коли захотілося новеньких речей і немає бажання йти до магазину, проте десь у шафі лежить закинутий шматок тканини. Або навіть якщо просто захотілося пошити для себе щось, але сильно не заморочуватись. Тоді ця стаття саме для Вас.

Власне, для себе спідницю я пошила з класичної причини. «Мені нема чого вдягти» – подумала ввечері, готуючи наряд на роботу. Тоді порилася у коробках на балконі, та знайшла шматок екошкіри. Ось так і народилася моя шкіряна спідниця-сонце. Для тих, хто знайомий з шиттям та видами крою спідниць вже все стало зрозуміло. Для інших, трохи розповім що ж це за звірятко таке. Спідниця має таку назву, оскільки вона утворюється з кола та у розкладеному вигляді нагадує сонце. На талії вона прилягає, а от на подолі утворюються фалди(вільні не зафіксовані складки). Також є напів-сонце, яка шиється з однієї половинки кола, проте особисто мені такі спідниці подобаються менше.

Перед початком шиття треба зробити невеличкий розрахунок. Для нього Вам знадобиться виміряти обхват талії та визначитися із довжиною виробу. Будується лекало спідниці з двох кіл: внутрішнього і зовнішнього.

Формула для розрахунку діаметра внутрішнього кола спідниці така: Rт = К+От

Де, К – коефіцієнт, що залежить від форми спідниці. Для «сонця» це – 0,16. От – обхват талії. Якщо Ви хочете зробити спідницю без застібки та з нееластичної тканини, тоді краще буде зробити її на резинці. Тоді формула трохи змінюється, до обхвату талії треба додати ще чверть: Rт = К+(От+1/4От)

Формула для зовнішнього кола: Rн= Rт+Дсп+2 см. Де Дсп – довжина спідниці, 2 см – відступ на припуск для обшивання. Якщо Ви шиєте з матеріалу, який не потребує обробки краю, то цю довжину можна викреслити. Наприклад свою спідницю я не підшивала по низу, оскільки екошкіра не осипається з країв.

Лекало можна окремо не виготовляти, а робити креслення одразу на тканині. Варіантів розкладки може бути декілька. Можна викроїти ціле коло, якщо скласти тканину шириною 1,5 метри навпіл. Або, якщо у Вас вузький шматок матеріалу, то можна викроїти дві половинки. Тоді спідниця матиме два бокових шва. До речі, в один з них можна вшити застібку-блискавку. Також варто не забувати про пасок. Для нього знадобиться смужка тканини довжиною От+5 см, ширину можна обрати за бажанням, але не забувайте, що його треба скласти навпіл, тож ширину треба помножити на 2 та додати 2 см припуску на пришивання до спідниці.

Коли все креслення готове, можна вирізати та зшивати. На створення всієї спідниці особисто я витратила близько 15 хвилин. Якщо тканина потребує обробки краю, то Ви витратите ще 5-7 хвилин на оверлок. Деякі синтетичні тканини можна обпалити, проте з цим варто бути дуже обережним і краще протестувати цей спосіб на непотрібному шматочку.

Така спідниця зручна тим, що її можна зробити майже будь-якої довжини. На шиття піде дуже мало часу. А на вигляд вона абсолютно не поступається магазинним, особливо якщо шити обережно і з виробу не стирчатимуть нитки. Це не єдиний спосіб швидко зшити спідницю, про інші варіанти розповім у наступних блогах.