fbpx
Зараз в ефірі: Файно
Наживо

П’ятниця, 26 Квітня, 2024, 11:43:58

weather-icon
˚C

Рукоділля. Скрапбукінг | 12.07.21

Цього разу розповім про одне з найулюбленіших моїх занять – скрапбукінг. Якщо простими словами, то це техніка виготовлення багатошарових паперових або картонних виробів, таких як листівки, книги, фото альбоми, скетчбуки, тощо. Здебільшого в такий спосіб я роблю вітальні листівки, подарункові альбоми, книги рецептів чи дрібні органайзери. Вироби у цій техніці достатньо швидкі у своєму виконанні, та при цьому унікальні і гарні.

Обсяг матеріалів, які можна використовувати для скрапбукінгу дуже великий: різноманітний папір, картон звичайний і дизайнерський, стрази, стрічки, мереживо, вирубки, штампи, металеві деталі та багато іншого. Саме завдяки такому широкому асортименту можна без зайвих зусиль створити неповторний виріб. Тим, хто тільки починає займатися цим, допоможуть зручні скрап-набори, де заздалегідь підібрані матеріали, які легко комбінуються і гармонійно поєднуються між собою. Іноді в них навіть є інструкції зі створення виробів. Хоча, я наприклад, отримую велике задоволення від процесу підбору матеріалів.

З власного досвіду можу дати декілька порад тим, хто тільки починає знайомитись  із технікою. По-перше, при підборі матеріалів звертайте увагу не тільки на колір, а й на характер візерунку чи малюнку на папері або картоні. Іноді недостатньо обрати лише гармонійні між собою кольори. Все може зіпсувати, якщо накупити кучу матеріалів, а вже під час роботи помітити, що до чудового набору для книги рецептів у кремових кольорах не дуже підходить кремовий папір із зображенням фототехніки. Сама така ситуація одного разу у мене сталася, коли я не роздивилася візерунок.

Друге: заздалегідь розрахуйте скільки аркушів і якого розміру Вам потрібні. Частіше за все скрап-папір або картон буває стандартного формату А4 або квадратний 30Х30 см. Варто порахувати обидва варіанти і обрати для себе зручніший. Можна навіть намалювати ескіз. Бо я так колись проштрафилась і замість фотоальбому формату А5 довелося робити квадратний 15Х15. Вийшло теж гарно, але не те, що планувалося. Також варто порахувати і продумати яке оздоблення Вам знадобиться. Бо вибір товарів для скрапбукінгу у магазинах для творчості частіше за все величезний. І можна легко розгубитися і набрати чого завгодно, а то про потрібне забути.

Третью порадою нехай буде: не бійтеся експериментувати. Іноді з неочікуваних поєднань може вийти насправді цікава картинка. Рекомендую використовувати для експериментів зайві обрізки паперу. Навіть на невеличких шматочках можна зрозуміти приблизний результат.

Четверте: при замовленні матеріалів через інтернет враховуйте, що в залежності від якості фото та налаштувань монітора, колір може трохи відрізнятися. Я так якось замовляла тьмяно-пудровий картон, а отримала світло-рожевий.

П’яте, що можу порадити – якщо Ви маєте кольоровий принтер, то його сміливо можна використовувати. Головне правильно підібрати папір та налаштування друку. На принтері можна друкувати як фони, так і окремі оздоблюючі елементи. В інтернеті у вільному доступі є велика кількість шаблонів.

Шосте: Якщо Ви не можете самостійно визначитись із гармонійністю кольорів, то можете скористатися принципом класичної тріади. Це обрання трьох кольорів, які знаходяться один від одного на рівній відстані на кольоровому крузі. З тексту може бути не дуже зрозуміло, але якщо погуглити, то все одразу стає простіше. Про принципи взаємодії кольорів розкажу якось пізніше в одному з наступних блогів.

Про скрапбукінг можна розповідати дуже довго. Але з власного досвіду можу сказати, що тут краще один раз спробувати, ніж багато разів гадати. Тож, спробуйте, якщо Вам здається, що це може Вас зацікавити. І тоді кожен Ваш знайомий, родич чи друг на будь-яке свято буде забезпечений унікальною і гарною листівкою.