fbpx
Зараз в ефірі: Файно
Наживо

П’ятниця, 26 Квітня, 2024, 11:54:42

weather-icon
˚C

Рукоділля. Фрукти та квіти у поробках | 19.07.21

Звісно, у поробках можна використовувати не тільки спеціальні матеріали, куплені у магазинах. Є й ті, які можна виготовити самостійно. Наприклад, квіти та фрукти. Майже всі з нас в дитинстві робили гербарії. Між книжками висушували квіти та листочки і збирали з них композиції для школи або вітальних листівок. Проте це не тільки дитяча справа. У такий спосіб можна не тільки зекономити, а й отримати матеріали, яких не знайдеш у продажу.

Використовувати свіжі квіти, листя та фрукти для поробок не варто, адже вони з часом почнуть псуватися. Тому їх треба спершу висушити. Про що варто пам’ятати, коли збираєтесь це робити – висушені рослини та плоди змінюють колір та форму. Це варто врахувати при плануванні використання сухоцвітів і подібного.

Квіти та листя можна сушити під пресом(це як у книгах в дитинстві) або ж на сонці. Зрозуміло, під пресом рослини стають пласкими, а при самостійному висиханні зберігають свою природню форму в тому чи іншому вигляді. Проте важливим є те, що якщо, наприклад, деякі види троянд та велика кількість дрібних польових квітів зберігають свою форму при висиханні, то більша частина все ж таки осипається. Тюльпани, лілії чи маки не вийде висушити просто під дією повітря. Чим більш щільна квітка у свіжому вигляді, тим більше ймовірність того, що висушена вона збереже форму. Дуже водянисті квіти, такі як чайні троянди чи кали краще не сушити, адже вони зовсім втрачають зовнішню привабливість. Листочки сукулентів також не дуже підходять. А от листя від звичайних дерев та кущів чудово зберігається та виглядає у готових виробах. Ще можна використовувати колоски, шишки, жолуді, шкаралупу горіхів, палички кориці.

З сушінням фруктів ситуація трохи складніша. Адже їх майже неможливо повноцінно висушити  «на сонечку на підвіконні». Аби зневоднити фрукти їх треба нарізати на слайси та висушити у духовці. Також є спеціальні сушилки для фруктів та овочів. В таких висушують, наприклад, яблука для варіння компотів в майбутньому. Але я такими пристроями ніколи не користувалась, тому не можу детально нічого розповісти. На мою думку, для висушування краще за інших підходять цитрусові та яблука. Ще непоганий вигляд має висушений ківі. Для сушіння слайси треба викласти в один шар на невеличкій відстані один від одного. Краще викладати на пергамент для випічки. Духовку під час процесу краще тримати трохи відчиненою, аби повітря у духовці не пересихало та температура була не занадто високою. Ідеальна температура для висушування – 50-60  градусів. Для різних фруктів час витримки різний: апельсини та лимони – 3-4 години; мандарини, бергамот та кумкват – 1,5 години; яблука – 4-6 годин. Важливо: якщо не до сушити фрукти, вони можуть вкритися пліснявою, чим зіпсують Вам усю красу. Після сушіння Ви отримаєте такі собі фруктові чіпси. До речі, так, їх дійсно можна їсти.

Ось загально все, що можу розказати про висушування рослин і фруктів. Хочу лише додати, що такі елементи додають композиції затишку, тепла та оригінальності. Таким чином можна бюджетно створити доволі цікаві роботи. Є навіть такі майстри, які торгують висушеними квітами та фруктами. І, до речі, паралель з фруктовими чіпсами була не випадкова. Якщо ліньки самому сушити фрукти або замовляти їх у когось, можна просто купити фруктові чіпси у магазині. Головне, не візьміть випадково ті, що в шоколаді. Успіхів Вам у всіх творчих доробках!