Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Збірка FPV-дронів на домашній кухні: військові критикують ініціативу

Збери свій FPV-дрон. Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров закликав українців долучитися до проєкту «Народний дрон». Українців будуть навчати збирати 7-дюймові FPV-дрони в домашніх умовах. Військові ж до такої ініціативи ставляться скептично. Чому? Дивіться в матеріалі ДніпроTV.

Щодня сили оборони використовують на фронті FPV-дрони. Із кожним днем потреба в забезпеченні підрозділів цими безпілотними камікадзами —  зростає.

Василь Самовар — військовослужбовець 3 ОШБ — каже, без FPV-дронів воювати неможливо.

«Їх повинно бути набагато більше і розрахунки FPV вони не мають бути обмеженими в кількості. Ну, тобто якщо в нього йде робота, якщо йде наступ, йде двіж, то він може використати і 20-30-40 дронів за день. Але станом на зараз навіть ми таку цифру не можемо дати одному розрахунку, тобто в нас розрахунок використовує максимум 25 дронів за день», – Василь Самовар — військовослужбовець 3-ї ОШБ.

Зараз все частіше можна знайти інформацію про збори коштів на потрібні війську дрони. Або дописи про їхнє виготовлення у домашніх умовах.

Також є чимало курсів, де людей навчають самостійно збирати FPV-дрони. Про одну з таких ініціатив оголосило Мінцифри.

Проєкт «Народний дрон» від Victory Drones фонду технологічної допомоги Dignitas. Це інженерний курс, який навчить вас, як удома зібрати 7-дюймовий FPV-дрон. Під час навчання отримаєте доступ до лекцій, будуть Zoom із лекторами, перелік компонентів та «мастхев» інструментів і матеріалів, які треба придбати, а також доступ до спільноти інженерів, де можна радитися й ставити запитання.

Автори проєкту зазначають, після того, як ви зібрали дрон, його треба надіслати інструкторам. Безпілотник проходить перевірку якості збірки й випробування з вагою. Якщо тест успішний — дрон передадуть військовим.

Сам курс безкоштовний та проводиться кожні два тижні. Надсилають й рекомендовані компоненти, їхню приблизну вартість та список інструментів, необхідних для збірки.

Протягом курсу ви отримаєте робочу схему, підтримку, кураторство і будете впевнені, що зібраний вами дрон зможе успішно спалити техніку окупантів. Відеозаписи занять і додаткові матеріали будуть доступні для випускників. Після проходження курсу ми долучимо вас до онлайн-спільноти інженерів, в якій можна буде обмінюватися досвідом і отримувати консультації.

Втім не всі військові схвально ставляться до цієї ініціативи. Мовляв, краще налагодити процес у наявних підприємствах та спростити митний контроль для отримання компонентів.

«Проєкт такий потрібен, але ж його потрібно реалізовувати належним чином. Тобто можна звичайно на державному рівні розпочати виробництво FPV-дронів і це б було б дуже класно, тобто вони б могли залучити кращих людей до цього, кращих консультантів, інженерів техніків і так далі і зібрати класний державний дрон. Так, це б було б чудово просто. Також можна частину грошей дати виробникам, які вже показали себе гарно», – Василь Самовар.

У військових є побоювання, що зібраний на кухні дрон, який не належно перевірив інструктор, — попаде на фронт.

«Його хтось підключає, а воно не працює. Ми це вже проходили, тому особисто я вважаю, що FPV-дрони повинні збирати інженери, професіонали і люди які в цьому хоч щось розуміють. Якщо ми будемо їх збирати в школах, в дитсадках, в ПТУ чи будь де інде, нажаль успіху ми мати не будемо», – Василь Самовар.

Втім ініціатори проекту кажуть, навколо збірки дронів є чимало міфів. Вони можуть їх розвіяти.

«Один з таких великих міфів, що FPV-дрон збирати дуже складно, довго, це можуть бути тільки окремі люди, які спеціально для цього народжуються в пологових будинках і там їм одразу вішають бірку про FPV. Розумієте, насправді ніхто з цим не народжується з будь якими знанями. Ми всьому вчимося в процесі життя і звичайно, що вийде не у всіх, тому що, якщо людина менш сумлінна, менш старанна, менш уважна, тобто не хоче більше цим займатись», – Марія Берлінська — засновниця проєкту «Victory Drones».

Головне – це бажання розібратися, всьому іншому навчать та покажуть, як робити.

«Військовим байдуже де складений цей дрон. Головне, щоб цей дрон був складений якісно, протестований, дійсно не підвів у відповідальний момент і складений він десь в Китаї, складений в Києві на заводі чи десь в Тернополі на кухні, кимось на совість — не важливо, важливо щоб воно працювало. Взагалі, філософія має бути така, щоб все, що на війні ліквідовує російських окупантів, все що дає ефект, все що дає результат і зберігає нам життя все маж право на існування», – Марія Берлінська.

Мета проєкту — вберегти життя військових і знищити техніку рашистів. І не важливо яким саме дроном, купленим чи зібраним власноруч.

«Зруйновані квартали, виплати сімям, протези, власне операції, зруйновані бізнеси, і повністю розуміємо, що зруйнована інфраструктура, але найголовніше життя людей. А причина, це російський танк. То наслідки навіть в економічній площині може бути від роботи одного танка, на сотні мільйонів доларів, а вартість одного танка пару мільйонів доларів і його можна спалити дронами, які коштують 500 доларів, чи 300 доларів», – Марія Берлінська.

Тож причина і наслідки зрозумілі. Висновок — війську треба FPV, багато FPV.

Читайте також: Що таке справжнє кохання: волонтерський мюзикл у Дніпрі.