Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Ворожі безпілотники у Дніпрі: їх перетворили на експонати в музеї

Дрони, які більше не зможуть завдати шкоди. Волонтер передав до  музею сучасної російсько-української війни унікальні експонати. Тепер всі відвідувачі можуть на власні очі побачити як зблизька виглядають БПЛА «Орлан» та «Zala». Невдовзі колекція поповниться посадженим на землю «Ланцетом».

російсько-українську війну ще називають “війною дронів”. Ударні і винищувальні, а ще розвідувальні безпілотники грають велику роль у бойових діях. Один з рашистських БПЛА “Орлан” став експонатом у музеї.

До повномасштабного вторгнення використовувався зовсім в інших цілях, а саме для рятування людей та виконання інших цивільних завдань. Але зараз він прийняв на себе нову функцію – дрона-розвідника, – зазначила співробітниця “Музею сучасної російсько-української війни” Ганна Терянік.

Запис у реальному часі показує ворогу все, що відбувається на нашій території.

“Він наближається до нас на відстань до 500 кілометрів. Помітити такі об’єкти дуже важко, вони майже безшумні. Літають вони низько, зі швидкістю близько 100 кілометрів на годину”, – каже Ганна.

Другий дрон “ZALA” менший за розміром, але, на жаль, не менш ефективний.

“Цей дрон має назву Zala. Він оснащений камерою, яка знімає все. Дрони Zala можуть комунікувати не тільки з супутником, через який ними керує, але й один з одним. Вони можуть бути ретрансляторами”, – додала вона.

Вороже залізяччя обережно посадили завдяки роботі РЕБ на південному напрямку поблизу Дніпропетровщини.

“Ви бачите, як він у нас тут підвішений? Він не рівний, падає. Ми хочемо цим показати, що він збитий у нас, тобто летить до землі”, – каже Ганна.

У музеї очікують на третій експонат – БПЛА “ЛанцЕт”. Дрони передає волонтер Григорій Дем’янов. Втім до поповнення експозиції може долучитися будь-хто.

“Всіх, хто має залишки дронів, або дрони, які були неушкоджені, посаджені, просимо приносити їх до музею”, – наголосила Ганна.

У музеї сподіваються, що українці скоро будуть бачити дрони лише у музеї. А не в небі.

Читайте також: Вибухи та смерті на росії: чи нормально радіти трагедіям на болотах?