Site icon Телеканал «ДніпроTV»

“Укрнафта” Коломойського не прийшла на торги по соціальному газу

Там де немає грошей, не буде і Коломойського.

 «Укрнафта» Ігоря Коломойського не прийшла на торги, щоб продати пільговий газ для потреб української промисловості. Про це свідчать дані «Української енергетичної біржі» від 17 січня.

Свої об’єми для виробників продовольчих товарів, які мають отримати пільговий газ, запропонували:

Черги з компаній, які хотіли б врятувати українських виробників, не було. «Викликало подив, що не всі великі видобувники вийшли на УЕБ. Наприклад, такі як “Укрнафта”, “Укрнафтобуріння”, JKX. Також не побачив жодної невеликої видобувної компанії», – написав у соцмережі Андрій Закревський.

Нагадаємо, що наприкінці минулого року через високу ціну на газ уряд обмежив націнку на постачання палива виробникам соціальних продуктів: пшеничного борошна, молока, хліба, яєць, курятини та соняшникової олії. До 30 квітня 2022 року для задоволення потреб цих компаній граничний рівень постачальницької надбавки до ціни природного газу власного видобутку встановили на рівні не більше 24%.

Також, Кабмін зобов’язав приватні газовидобувні компанії до травня 2022 року продавати 20% обсягів газу власного видобутку на біржі (за винятком «Нафтогазу»). Список підприємств, які отримують соціальний газ, складається поки що з 6803 компаній.

Але чомусь «Укрнафта» – найбільша нафтовидобувна компанія України, яку відносять до сфери впливу Ігоря Коломойського, не пришла на торги рятувати українських виробників. Нагадаємо, що 50% + 1 акція компанії належить державному «Нафтогазу», 40,1% акцій – фірмам Bridgemont Ventures Limited, Littop Enterprises Limited, Bordo Management Limited, бенефіціарами яких, за словами міністра юстиції Дениса Малюські, є Ігор Коломойський, Геннадій Боголюбов та Ігор Палиця.

Як заробляти на українських підприємствах – так Коломойський у перших рядах, а як допомагати українцям впоратися з енергетичною кризою, так він «пасе задніх». До речі, деякі експерти вважають Коломойського мало не «батьком» енергетичних проблем в Україні.

«Є криза. Ким вона створена? Уся енергетика з 2019 року перейшла під контроль Ігоря Валерійовича Коломойського. Її державна частина — «Центренерго», вугільні підприємства. Тобто, безпосередньо «зрозумілий йому менеджмент», як він заявляв. Виходячи з цього, пішли кризи»,  — сказав підприємець Віталій Кропачов.