Site icon Телеканал «ДніпроTV»

«Тихе полювання»: в чому небезпека збирання грибів під час воєнного стану

Чи варто ризикувати життям через хобі? Збирання грибів — улюблене заняття багатьох українців. Це і прогулянка лісом, і розважальний процес. Затяті грибники можуть проходити до 30 кілометрів на день, аби назбирати кошик запашних лісових смаколиків. Які небезпеки для життя і здоров’я несе таке, на перший погляд спокійне хобі? 

«Якусь полянку знаходжу, відразу інстинкт збирання грибів у мене починається».

Юлія — мисливиця за грибами зі стажем. Вже 5 років восени щодня ходить на «тихе полювання». Розповідає, спочатку не планувала бути затятим грибником.

Юлія, грибник: «Спочатку зі мною подружка гуляла, яка знається на грибах. І я за нею просто ходила — це було дуже цікаво, впізнавати гриби. Спочатку я не розбиралася зовсім. Потім це ставало все цікавішим. І так це захоплення стало моїм найулюбленішим».

Щоб навчитися розбиратися у грибах, Юлія витратила декілька років. Тепер хизується: може розрізнити багато видів.

«Ось, дивіться, я знайшла гриб, навіть в таку суху погоду!» — «А що це за гриб?» — «Це маслюк» — «Їстівний?» — «Так, це їстівний».

Чи довіряти своїм очам, навіть якщо знаєш цей гриб? З цим питанням ми звернулися до лікаря.

Олена, лікарка: «Певною мірою навіть їстівні гриби можуть бути отруйними за рахунок того, що вони можуть поглинати з навколишнього середовища всі брудні речовини. Адже через війну можуть накопичуватися продукти горіння в них і певні небезпечні речовини, які навіть їстівні гриби перетворюють на отруйні».

Через війну в Україні, прогулянки лісом є потенційно небезпечними для життя. Другий рік поспіль відвідування лісів на Дніпропетровщині заборонено.

Валентин, військовослужбовець: «Під час військового стану взагалі дуже небезпечно відвідувати ліси. Ососбливо ті, які знаходяться в прифронтових зонах, так як там багато мінувань. Незважаючи на те, що у нашій Дніпропетровській області військових дій майже не було, все одно є ризик натрапити на розтяжку або гранати, або міни, залишені ДРГ».

Хоч і дуже хочеться збирати гриби, але наша героїня Юлія дотримується правил.

Юлія, мисливиця за грибами: «Через війну, на жаль, довелося пропустити сезон. Дуже це болюче для грибників. Але застерігаю, що це дуже небезпечно!»

Врешті відповідь на питання «як полювати безпечно?» ми знайшли…

Читайте також: «Розуміємо навантаження на ваших плечах»: представник однієї з місій ЄС обговорив з Філатовим розширену співпрацю