Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Справжній «спектакль» шахраїв: мешканець Дніпра ошукав агропідприємства майже на 100 млн грн

За даними слідства, мешканець Дніпра, залучивши своїх родичів, знайомих та представників фіскальних органів, організував схему видурювання у підприємців грошей під виглядом купівлі вирощеної сільськогосподарської продукції.

Зловмисники, діючи нібито від імені відомих українських компаній, за допомогою службових осіб Державної податкової служби, які надавали інформацію про сільгосппідприємства, вводили в оману підприємців, пропонували їм до продажу зернові та олійні культури.

Шахраї ретельно готували свої злочини. Отримавши дані щодо чергового потенційного «клієнта», вони підробляли паспорти громадян України, статутні й реєстраційні документи підприємств, їхні печатки, гербові печатки приватних нотаріусів, державних податкових інспекції та інших державних установ.

Після цього учасники злочинної організації розігрували цілий «спектакль».

Спочатку зловмисники телефоном домовлялися з представниками підприємств, що реалізовують вирощену продукцію, щодо начебто її можливої покупки. При цьому вони застосовували маніпулятивні технології, наприклад – пропонували вищу за ринкову ціну тощо. Потім зловмисники відкривали у банківських установах фіктивні рахунки від імені цього підприємства. Паралельно відбувались переговори «від імені директора» справжнього підприємства, яке було зацікавлене у купівлі вирощеної сільгосппродукції.

Згодом на липові рахунки «продавця» надходили кошти від підприємства-покупця. При цьому шахраї підробляли бухгалтерську документацію для здійснення оплати за поставлену сільськогосподарську продукцію.

Маючи віддалений доступ до таких банківських рахунків, члени злочинної організації відразу перераховували їх на інші свої підставні банківські рахунки, з яких надалі знімали готівку нібито під виплату заробітної плати.

Таким чином потерпіла особа лишалася без сільськогосподарської продукції і без грошей.

Правоохоронці зупинили діяльність шахраїв. Наразі встановлено 4 епізоди заволодіння грошима суб’єктів господарювання із Львівської, Полтавської та Хмельницької областей на загальну суму понад 92 млн гривень.

Правоохоронцями проведено понад 20 обшуків, у тому числі у  Дніпропетровському управлінні ДПС по роботі з великими платниками податків.

Організатору та шістьом членам злочинної організації повідомлено про підозру.

Санкції статей передбачають покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років.

Розслідування триває, проводяться необхідні слідчі дії, спрямовані на встановлення інших учасників злочинної організації та притягнення їх до відповідальності.

Читайте також: У Дніпрі 14-річний хлопець зірвався з п’ятого поверху покинутої будівлі.