Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Сезонні захворювання: причини, профілактика, лікування

Осінь – сезон активного розповсюдження застуди та ГРВІ. До звичних сезонних хвороб зі схожими симптомами додався відомий COVID-19. Які існують методи профілактики та як вберегти себе від осіннього захворювання, розповість сімейна лікарка однієї з амбулаторій Дніпра.

Артем почав хворіти з перших днів похолодання. Тож вони з мамою прийшли до сімейного лікаря на обстеження.

Любов Тесленко, мати Артема: «Вітаміни пили, але не допомогло. Погода помінялась і все. І я разом з ним трішки захворіла — кашель, нежить, температура».

З настанням холодної пори року захворюваність населення зростає в рази, кажуть медики.

Аліна Едуардівна, сімейна лікарка: «Особливо це віруси. Це так званий грип. І також захворювання верхніх дихальних шляхів — це реніти, риносинусити, фаренгіт, лоренгіт, бронхіти. Захврювання нижніх дихальних шляхів, таких як пневмонія».

Для профілактики захворювань лікарка радить закалювання, вітамінотерапію, фізичну активність, підтримку водного балансу. Однак, найефектівнішим методом донині є вакцинація.

Аліна Едуардівна, сімейна лікарка: «На сьогоднішній день вакцинація є одним з найважливіших критеріїв, які допомагають нам не мати такого великої захворюваності і ускладнень, які можуть бути після вірусів».

COVID-19, який кілька років тому лякав увесь світ, теж не зник. Але наразі випадки його виявлення поодинокі.

Аліна Едуардівна, сімейна лікарка: «Ми не знаємо, що буде завтра. Але у нас є вакцинація, і сьогодні вже можна отримати третю бустерну дозу. Вакцинація нам допомогла в тому, що в нас немає такої великої захворюваності на COVID, і сподіваюсь, що і не буде спалаху».

Для загальної підтримки імунітету лікарка рекомендує вітаміни С, Д та цинк. А вакцинуватися від COVID-19 у Дніпрі можна в будь-якому з 12 спеціалізованих центрів.

Читайте також: Скандинавська ходьба та майстер-класи: на Дніпропетровщині влаштували відпочинок для ветеранів та їхніх родин