Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Психологічно незламні: як впоратися зі стресом в елегантному віці

Постійно в тривогах, стресах та переживаннях. Через війну похитнулось ментальне здоров’я українців поважного віку. Адже замість того, аби бавити онуків, тішитись дозвіллям та зануритись у хатні справи, вони постійно переймаються війною, бояться ракет та за своїх рідних. Як людям елегантного віку допомагають у Дніпрі?

«Коли я почула вибух, а в мене онук був у сусідній кімнаті, і й закричала: «Ілюшенька, до передпокою».

15 липня минулого року пані Тетяна не забуде ніколи. Уламки ворожої ракети потрощили її квартиру. Жінка зізнається, досі лякається гучних звуків.

Людмила Володимирова, відвідувачка тренінгу: «Страх. Мене не покидає цей страх. Особливо, коли вибухи, мені дуже тривожно, у мене все колотиться всередині».

У Дніпрі відбувся спеціальний психологічний семінар для людей елегантного віку. Пані Людмила дізналася про захід від знайомих і тепер вона навчилася боротися зі своїми жахами.

Людмила Володимирова, відвідувачка тренінгу: «Я дуже вдячна, що запрошують, не забувають нас. Я із задоволенням прослухала. Спробую опрацювати ці заняття, які показала психолог».

Пані Наталія прийшла на захід зарядитися позитивом та новими знаннями. Розповідає, отримала навіть більше емоцій, ніж сподівалася.

Наталія Брюкман, відвідувачка тренінгу: «Які поради може мені дати психолог в моєму віці? Виявилось, дуже багато. І цей фаховий спеціаліст все розказала, щоб отримати задоволення від такої тяжкої хвилини нашого життя».

Як подолати стрес та правильно розслаблятися за допомогою психологічних технік — цьому вчать відвідувачів спеціалісти. Це вже четвертий семінар. Кожен відвідує мінімум 100 людей і попит на них лише зростає.

Регіна Голуб, психологиня, ведуча семінару: «Враження студентів неймовірні. Мені, як психологу, цікаво бачити, як в Університеті третього віку цікавляться життям, психологією. Очі горять, вони дізнаються щось нове, задають питання, цікавляться темою».

Війна – тяжке випробування для кожного, особливо для людей поважного віку. Тому подібні заходи їм вкрай необхідні.

Олена Іонесян, заступниця директора департаменту з питань самоврядування та інформаційної політики ДМР: «Людям під час війни важко. Вони в стресових ситуаціях наодинці залишились. І ми вирішили організувати це, щоб вони мали змогу прийти, поспілкуватися з психологом, щоб вони поспілкувалися один з одним, поділилися досвідом, як вони переживають ці скрутні часи. Вони планували своє життя по-іншому — мали виїжджати, відпочивати. І в очікуванні перемоги вони приходять, спілкуються, радіють, що мають змогу провести час з користю».

Організатори заходу запевняють: будуть і надалі запрошувати дніпрян на подібні семінари.

Читайте також: У Дніпрі людей поважного віку вчать боротися зі страхами та стресами