Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Парламентська асамблея НАТО визнала росію державою-терористом: що далі

21 листопада парламентська асамблея НАТО визнала росію державою-терористом. Члени організації закликали створити спеціальний міжнародний трибунал. Про це повідомив голова постійної делегації України в Парламентській асамблеї НАТО Єгор Чернєв.

«Такий трибунал дасть змогу засудити не тільки безпосередніх виконавців військових злочинів, але і вище керівництво російської федерації. Резолюцію буде направлено урядам та парламентам усіх країн-членів НАТО», — написав Чернєв.

За його словами, ці рішення ухвалили одноголосно. Також було вирішено, що НАТО буде підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно.

«Крім того, у резолюції були враховані й інші наші побажання: збільшення поставок Україні озброєння; розробка конкретних кроків щодо вступу України до НАТО; створення механізму стягнення репарацій з рф за завдані Україні збитки, — написав Єгор Чернєв. — Також делегати особливо відзначили, що українська армія однозначно посилить НАТО, а тому членство України є бажаним та важливим і для самого Альянсу».

Як повідомив голова української делегації, прийнята резолюція «відображає настрої у західних парламентських колах, а тому впливає на керівництво країн у прийнятті рішень».

«Дуже тішить той факт, що українська позиція, така як створення трибуналу, виплата репарацій чи визнання росії державою-терористом, поступово стає мейнстрімом на найвищих міжнародних майданчиках», — написав Чернєв.

Резолюція асамблея НАТО була ухвалена на щорічній сесії в Мадриді. «Сьогодні ми затвердимо резолюцію, яка закликає всіх союзників чітко визначити, що Російська Федерація та її чинний режим діють як терористична організація», — сказав перед голосуванням президент ПА НАТО Джеррі Конноллі, повідомляє Європейська Правда.

Хто ще вважає росію-країною терористом?

Також відомо, що Європарламент проголосує за визнання росії державою-спонсором тероризму 23-24 листопада.

«У своїй війні проти України російські військові посилили свої удари по цивільних цілях, включаючи енергетичну інфраструктуру, лікарні, медичні заклади, школи та притулки, порушуючи при цьому міжнародне право та міжнародне гуманітарне право», — йдеться у повідомленні на сайті Європарламенту.

Там вважають, що «оголосивши росію державою-спонсором тероризму, депутати Європарламенту хочуть підготувати ґрунт для того, щоб Путін і його уряд відповідали за ці злочини перед міжнародним трибуналом».

Нагадаємо, що ще в жовтні 2022 року депутати Європарламенту звернулися до країн-членів ЄС та інших країн «значно збільшити свою військову допомогу, особливо в сферах, які вимагає український уряд». 

«Держави-члени, які «вагаються», повинні надати свою справедливу частку необхідної військової допомоги, яка допоможе скоротити війну, заявили в інституції. — Будь-які спроби Росії представити атаки на окуповані території як напад на саму Росію, а отже, як підставу для ядерного нападу, є незаконними та безпідставними та не стримають Європейський Союз від подальшої допомоги Україні в самообороні».

Першою міжнародною організацією, яка визнала росію державою-терористом стала Парламентська асамблея Ради Європи. Вона ухвалила відповідну резолюцію 13 жовтня 2022 року. 

Читайте також: У Дніпрі відзначили День Гідності та Свободи