Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Нове ім’я міста: Новомосковськ змінює назву

Новомосковськ змінює свою ідентичність та невдовзі отримає нову назву. Містянам запропонували обрати, як називатиметься їхнє місто. У соціальних мережах організували голосування, люди обирали серед запропонованих назв та додавали свої варіанти. 

Сергій Скрипник, журналіст: «Січеслав чи Новоселиця, а може Самар чи Новік? З такими думками наразі живуть мешканці Новомосковська».

Новомосковськ — місто з багатою історією. Цю назву отримало у 1794 році після ліквідації Запорізької Січі. Російський уряд запланував будівництво великого міста в гирлі річки Кільчень, яка впадала в Самару. Хотіли назвати його Катеринославом, але зрозуміли, що на тому місці місто не може розвиватись.

Декілька разів місто змінювало назву, поки не зупинилися на Новомосковську. Директор Новомосковського історико-краєзнавчого музею поділився своїми думками щодо перейменування міста.

Костянтин Мешко, директор Новомосковського історико-краєзнавчого музею ім. П. Калнишевського: «Я бачу, що сьогодні серед варіантів є назви, такі як Січеслав, Катеринослав. Я категорично не погоджуюсь з цією назвою, тому що Січеслав — це назва, запропонована Дмитром Яворницьким для Катеринослава в період Української революції, і певно, що нам не потрібно забирати чиюсь історію, якщо у нас є своя. Ми не маємо нехтувати своєю історією, це дуже важливо».

Українці, яким довелося тікати від радянської влади, мріяли про незалежну Україну. І в назвах міст воліли відображення справжньої козацької історії.
У телеграм-каналі міського голови Новомосковська Сергія Рєзніка проводиться опитування з приводу перейменування міста.

Сергій Рєзнік, міський голова Новомосковська: «Після того, як розпочалася повноцінна, повномасштабна агресія і війна, то ці питання підіймаються частіше. Багато партнерів нашого міста теж цікавилися, чи планується перейменування нашого міста. І у нас була дискусія. Розпочалась вона з того, чи перейменовувати місто, чи залишити ту назву, яка зараз є. Крапки над «і» розставив закон про деколонізацію топонімів, який прийнятий нещодавно. І цей закон нам вже надає варіанти, перейменовувати чи не перейменовувати. Ми маємо перейменувати місто Новомосковськ, бо так його трактують ці норми законів. Ми так розуміємо і, напевно, воно так і станеться. Законом визначений період для того, щоб позбавитися старих назв. Я так розумію, що до кінця літа, до Дня міста, до речі, яке буде 22 вересня, то ми вийдемо з рішенням і з пропозицією щодо нової назви міста».

Закон про деколонізацію топонімів забороняє присвоювати назви, що звеличують, пропагують або символізують державу-окупанта.
Чи готові містяни до зміни назви? Ми провели невелике опитування.

Людмила, мешканка Новомосковська: «Я вважаю, що це правильно, правильне рішення. Перейменування необхідне в наш час. Тим більше я позитивно ставлюсь до перейменування. Звісно, я схиляюся до того, щоб назва була повернена історична. Який з цих варіантів ми оберемо — це вже на рішення народу, рішення жителів нашого міста. Це повинна бути саме історична назва».

Надія, мешканка Новомосковська: «Я особисто — як усі, так і я. Як назвуть, так і буде. Уберуть — хай убирають».

Світлана, мешканка Новомосковська: «Самар мені подобається. Я трошки читала… Ну, Палаточна ні, а Самар мені найбільше подобається».

В опитуванні лідирують назви – Січеслав, Новоселиця і Новосамарськ. Тож Новомосковськ незабаром змінить назву, бо цього вимагає закон і мешканці міста.

Читайте також: «Я знову побачу нашу перемогу»: історія дніпрянки, яка пережила дві війни