Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Молодь Дніпра вражає: Андрій Чубко допомагає людям побороти залежності

В минулому вогнеборець, нині – волонтер. Андрій Чубко – ще один герой циклу сюжетів телеканалу ДніпроTV про видатних представників молоді нашого міста. Хлопець керує реабілітаційним центром, де допомагають побороти залежності. З початку повномасштабної війни до центру почали звертатись і військові.

Побороти власні страхи та назавжди позбавитись залежності. Зробити це самотужки – неможливо, каже Андрій. Хлопець вже декілька років допомагає людям у реабілітаційному центрі.

“Я був пожежним, у мене завжди було бажання допомагати людям. По стану здоров’я був змушений залишити службу. А чому вирішив допомагати саме людям з залежністю, це тому, що я і сам мав подібні проблеми. Ось вже три роки я тверезий і хочу допомагати людям саме в цьому напрямі”, – ділиться волонтер, керівник реабілітаційного центру Андрій Чубко.

Війна змінила життя кожного. Тепер серед пацієнтів центру люди з ПТСР. Оскільки ця проблема по своїй глибинній суті дуже близька до інших залежностей і тісно пов’язана з ними.

“З початку повномасштабного вторгнення стали звертатись багато військових. ПТСР, з якої часто витікають залежності. Людина, яка повертається з фронту, їй важко влитись назад в соціум. Тому вони починають вживати алкоголь і наркотики, знаходять це як спосіб вирішення своїх проблем”, – каже Андрій Чубко.

Андрій щодня докладає зусиль, аби допомогти нашим захисникам соціалізуватися і повернутися до нормального життя. Всі пацієнти проходять багатоскладовий курс, який складається з спілкування у групі підтримки, роботи з психологом та інших елементів терапії. Нерідко колишні пацієнти залишаються у центрі в якості волонтерів, серед них і Іван.

“Я сам пройшов курс реабілітації, стаціонар і залишився допомагати. Але тут я знайшов порозуміння, мені тут комфортно і я можу не вживати речовин у цьому місці”, – сказав волонтер, консультант з клінічної залежності Іван.

Вчасна терапія здатна зберегти життя, каже Іван. Іноді простої підтримки достатньо, щоб людина утрималась від вживання алкоголю чи наркотиків. Тож, робота таких людей, як Андрій, рятує десятки, а може й сотні долей.

“Ця людина дійсно вражає, хочеться брати з нього приклад. Він надихає і власним прикладом і тим, що він робить. Це людина, до якої можна звернутись будь-коли і з будь-якою проблемою, він завжди порадить щось і допоможе”, – додав Іван.

Окрім роботи у центрі, Андрій також від початку повномасштабного вторгнення займався волонтерством, за що на День молоді отримав відзнаку. На цьому хлопець не збирається зупинятись та має багато планів на майбутнє.

Читайте також: За новорічні свята 31 грудня та 1 січня до травмпунктів Дніпра звернулося 195 людей