Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Майстри обману: як не потрапити у пастку аферистів

Шахрайські схеми, введення в оману та списання грошей. Тема, яка не втрачає свою актуальність. Як не стати жертвою оборудки, та зберегти свої кошти і персональні дані дізнались журналісти ДніпроTV.

У лабіринті шахрайських схем та оборудок не все так просто, як здається на перший погляд.

Аферисти вдаються до найхитріших прийомів, аби ввести людей в оману.

“Способи вимагання якихось грошей, впливу фінансового на громадян їх забагато. Є таке поняття, як вбивчий ланцюжок – це низка події у вигляді ланцюжка, яка доводить злочинця до успіху, до виконання свого злочину. Серед них є дуже багато психологічних факторів”, – стверджує в.о завідувача кафедри кібербезпеки та інформаційних технологій УМСФ Дмитро Прокопович-Ткаченко.

Як приклад пан Дмитро навів комп’ютерних гравців, які психологічно залежні від віртуального життя.

“По його акаунту можна побачити, який тривалий час по його балам, там по накопиченню балів, елементів, можна побачити, що він тривалий час займається своєю грою. Далі йому пропонується товар, дисконтний, товар в цій грі, мабуть, це може бути якийсь меч. І він, по дисконтній ціні проводить оферту, купляє цей товар, так би мовити цифровий, і надає свої дані шахраям. І це надає можливість впливати на його фінанси”.

Це лише одна з тисяч схем, якою зловмисники заволодівають чужими грошима.

“Найрозповсюдженіше шахрайство пов’язано з нашими поштовими операторами. Тому що всі зараз користуються купівлею різноманітних товарів, веб-сервісами, користуються поштовими операторами”.

Сайти-близнюки — ще один популярний “прийом”. Відрізнити їх від справжніх складно, проте — можливо.

“Інтерфейс підроблюється повністю. Тобто, це треба знати як мінімум правильну адресу. Знаходитися в безпечній, краще – в домашній мережі, ну, і найголовніше – більшість сервісів, там банкінги, пропонують двоетапну аутентифікацію. Тобто, це завжди підтвердження по вашому номеру. Шахраю – це дуже важко зробити”, – пояснює етичний хакер Нестір Сугак.

Спершу здається, що аферисти постійно вигадують нові схеми. Проте спеціалісти зазначають, що вони за своїм змістом всі подібні.

“Вони майже не змінюються, адже все нове – це забуте старе. Вони комбінуються, можливо десь якось тактика змінюється, але залишається все те саме”.

Існує певна кількість порад, якими варто користуватися, аби уникнути втрати коштів та особистої інформації.

“По-перше, користуватися офіційними джерелами. По-друге, це недовіряти аби-кому. Мати досить складні паролі, різні паролі. Регулярно оновлювати данні свої в банкінгу, тому що зазвичай злочинці, коли отримують доступ до бази даних, вона не завжди є актуальною”.

Також Нестір рекомендує не зберігати всю свою конфіденційну інформацію в одному пристрої. Адже при його втраті, ви подаруєте шахраям ключі від всіх дверей водночас.

Читайте також: Молодь Дніпра вражає: Азад Мамедов – керівник проєкту “FrontPower”