Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Які шахрайські схеми з’явилися під час війни

У воєнний час шахраї не полишають спроб ошукати громадян. Вони швидко адаптувалися до нових обставин і реалізовують нові злочинні схеми, попереджають у Нацбанку.

Так, шахраї створюють фейкові оголошення про евакуаційні перевезення чи здачу квартир переселенцям за передоплатою. Після отримання грошей вони зникають та перестають виходити на зв’язок. 

Щоб не потрапити у пастку, варто купувати квитки на офіційних сервісах та за можливості перевіряти оголошення. 

Спробуйте забронювати квартиру з обіцянкою переказати кошти найближчим часом, а потім зателефонувати з цим же проханням з різних номерів. Якщо вам навіть не згадають в розмові, що в них вже є бронь, велика ймовірність, що це шахраї“, — радять у Нацбанку.

Також в інтернеті почали з’являтися фейкові оголошення зі збору грошей на лікування постраждалих дітей та фішингові сайти-копії справжніх благодійних фондів.

У Нацбанку радять переводити гроші лише перевіреним фондам та не переходити за підозрілими посиланнями. Найкраще ввести назву фонду у пошуковій системі та вже з неї відкривати сайт.

Крім того, допомогти армії та українцям, які постраждали від російської агресії можна через спеціальні рахунки, які відкрив Нацбанк.