Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Як надати першу психологічну допомогу дитині

Спеціалісти розказали, як допомогти дітям впоратися зі стресом та тривогою під час війни. Поради опублікував Департамент соціальної політики Дніпровської міськради.

Симптомами тривоги, хвилювання, розгубленості, страху є:

Спеціалісти радять розмовляти з дитиною та обговорювати тривожні події, щоб зменшити рівень стресу. Після кожного спуску в укриття, сигналів тривоги, звуків бойових дій проводьте невеличкі сімейні бесіди. Кожен має розповісти, що він відчував протягом цього тривожного періоду.

Варто підтримувати сімейне спілкування на різні теми, щоб дитина відчувала емоційне залучення та підтримку дорослих. Для цього також потрібно обіймати дитину, говорити, що ви її любите, хвалити її (за сміливість, за витримку, за вміння), грати з нею, розділяти емоції та смішити. Спеціалісти зазначають, що гумор у такій має терапевтичну дію. 

Також важливо створити для дитини режим дня зі звичними справами: гігієнічні процедури, прийом їжі, елементи навчання, ігри з дорослими та самостійно, час бесід та казок, сон. Крім того, можна створити нові ритуали, як то читання вголос, вечірні обійми, спільні молитви або співи тощо.