Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Колодія 2023: історія та традиції свята

Перехід до весни. Традиційно впродовж багатьох століть на всій території України святкували Колодія, як символ проводів зими і зустрічі весни. Святкування випадає на останній тиждень перед Великим постом. Раніше до цього ретельно готувались: заздалегідь прибирали оселю, виконували всю важку роботу, аби уникнути її у святкові дні. Напередодні поминали рідних. Традиційною українською стравою на Колодія є вареники. Однак, в народі полюбляють готувати й млинці. Про те, як давнішні рецепти осучаснюють та додають нові цікаві інгредієнти – далі…

Свято Колодія бере свій початок з праслов’янських часів, до хрещення Київської Русі. На свято головною традицією було прив’язувати колодки тим, хто ще не має пари – звідти і назва.
Щороку родина Водоп’янових готує млинці на Колодія.

«Особливого рецепту з приготування млинців я не маю, але є такий лайфхак: потрібно завжди мати гарний настрій».

На додачу майже на кожен день святкового тижня родина має особливі традиції.

Аліса та Наталя Водоп’янови: «У понеділок початок масляного тижня, у нас завжди теща запрошує зятя на млинці. В середу навпаки, зять запрошує тещу на млинці і частує, бо існує таке повір’я: як ти тещу пригостиш, так ти і будеш жити наступний рік з її донькою. Мій найулюбленіший день — це субота, тому що до нас завжди приходять гості».

Сьогодні багато людей обирають покупні млинці в магазинах або ресторанах. Анна працює кухарем більше 2 років. Вона поділилася своїми лайфхаками, як зробити незвичні млинці на свято.

Анна Ткаченко, кухар 4 розряду: «Беремо молоко, муку, сіль, цукор, рослинну олію, яка додається в тісто. Потім додаємо муку, яйця, добре це розмішуємо. Потім розливаємо на декілька об’ємів, додаємо фарбники. Потім наливаємо в гарячу, дуже гарячу сковорідку, змащену рослиною олією, і готуємо. Ми цей колір здобули за допомогою куркуми, цей колір здобули за допомогою буряка. І звичайні млинці зі звичайного тіста. Все повинно бути натуральне».

Колодія припадає на останній тиждень перед Великим постом. Але куштувати млинці можна й пізніше. Наприклад, у «SmachnoGo» незабаром почнуть подавати пісні млинці.