Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Артефакт за 70 гривень: на ринку Дніпра продали музейний експонат

Музейний експонат просто неба. Дніпрянка купила на барахолці глиняний посуд, який потім виявився справжнім артефактом. Жінка передала глечик фахівцям національного історичного музею Яворницького.

Світлана Мирна колекціонує старовину. Автентичні речі купує на ринках Одеси, Запоріжжя, Дніпра. Вдома створила мініекспозицію.

«Це 51 року, це Дніпропетровськавська, це Одеська область, глечиків багато, старовинні ікони».

А днями на барахолці купила глиняний посуд. На днищі помітила папірець із цифрами та буквами.

«Продавець запросив гривень 70, тим паче, що я бачу – цікава річ, це глечик. А коли я прийшла додому, щоб довести його до належного стану, перегортаю, а там наліпочка якась, якийсь номерочок», — розповідає Світлана.

Жінка передала глечик фахівцям Національного історичного музею Яворницького. Директорка Юлія Пісчанська почала шукати власника і навіть написала пост у соцмережах.

Юлія Пісчанська, директорка музею імені Дмитра Яворницького: «Це не антична ваза. Звернулися до музейної спільноти у фейсбуці. В коментах вже є версія, що цей горщик з музею Кам’янки-Дніпровської Василівського району Запорізької області».

Фахівці не виключають, що цей експонат зберігався в одному з музеїв на нині окупованих територіях України. Фонди з музейними цінностями не встигли евакуювати — ворог швидко наступав.

Святослав Чирук, заступник директора Музею історії Дніпра: «Демонтувати експозицію — її швидко не демонтуєш, не запакуєш. Тим паче, не вивезеш. Частина музейних експонатів розграбованих потрапляє на чорний ринок. На жаль, частина експонатів, які особливо цінні, іноді можуть потрапляти до російських музеїв».

Виставляти глечик у музеях Дніпра не будуть. Посуд повернуть власнику, коли той документально доведе, що артефакт належить саме його фондам.

Читайте також: У Дніпрі відкрили фотовиставку, присвячену дружинам загиблих воїнів