Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Влада Дніпра бореться з організаторами будівництва так званих “будівель-монстрів”

Боротьбу з так званими «будинками-монстрами» розпочали у Дніпрі. Вони не тільки спотворюють простір міста, а ще й побудовані без жодних дозвільних документів. Перші будинки вже потрапили під зачистку, які саме – у сюжеті. 

У Дніпрі міська влада почала зносити незаконні будівлі. Зокрема, дві споруди на проспекті Поля,33 потрапили під зачистку. В одній з них навіть був розташований справжній публічний будинок. Про це на своїй сторінці в Facebook заявив міський голова Борис Філатов.

«Саме зворушливе, що в будівлі, яка була споруджена вкрай охамівшімі забудовниками, перебували цілком собі пристойні бізнеси – перукарня, зубний кабінет і навіть… підпільний публічний будинок», – написав Філатов.

Ігор Жилін, директор КП “Дніпроековторресурс” Дніпровської міської ради: “Тут был притон, мы заехали, когда выходили девочки. Когда зашли, там все приспособления для садо-мазо. Тут рассадник был”.

Обидва будинки були зведені у 2011 році братами Каснерами без жодних дозвільних документів та без відведення земельної ділянки.

Наталя Дика, заступниця директора департаменту правозабезпечення Дніпровської міськради: “Дніпровською міською радою було подано позов щодо демонтажу даних будівель у 2016 році. Перше рішення Кіровського районного суду, яким позов було задоволено, було ухвалено у січні 2018 року. І тільки 12 серпня 2021 року, нарешті, воно було залишено в силі постановою апеляційного суду”.

Так звані “будівлі-монстри” спотворюють простір міста. Ба більше, їхні власники ще без погоджень врізаються в комунікації. Саме через такі врізання ліквідація незаконних будівель на Поля, 33 забрала цілий день.

Ігор Жилін, директор КП “Дніпроековторресурс” Дніпровської міської ради: “Сьогодні пізно почали демонтаж, бо цілий день «МіськГаз» відключав незаконну врізкую.  Власники будівлі незаконно врізалися у систему та крали у держави газ, більше 41 тисячі кубів. Як тільки відбулося відключення, ми почали демонтаж”.

Наші журналісти зателефонували одному з братів Каснерів, які є власниками незаконних будівель по Поля, 33, аби дізнатися їхню думку з приводу ліквідації…

У Дніпрі, окрім незаконно зведених споруд, ще безліч самовільних добудов. Одна з таких – по вулиці Ульянова, 26. Власник однієї з квартири часткового демонтував дах, аби зробити для себе додаткове приміщення.

Андрій Ковеленко, мешканець будинку: “Я страждаю від того, що були демонтовані всі відводи води, заливає будинок, цвіль, тріщини, погнили перила. У сусідів деяких, у квартирах, почала падати стеля”.

Власник квартири на цьому не зупинився. Також прибрав скатну покрівлю та фронтон, якому більше 100 років. Наразі взявся за демонтаж бетонної балки, яку встановили у післявоєнні часи для укріплення будівлі.

Олексій Короленко, заступник начальника управління державного архітектурно-будівельного контролю: “На жаль, до квартири потрапити немає можливості, оскільки власник перешкоджає перевірці, ухиляється від неї. На даний момент є незаконнне будівництво, яке наражає на небезпеку. Тому треба отримати відповідний документ. Але, якщо зараз його немає, то треба остановити це будівництво незаконне і привести в попередній стан, до виконання будівельних робіт”.

Таких незаконних будівель та добудов у місті понад 70. Міський голова у своєму дописі у фейсбуці попередив, що має намір ліквідувати всі.

«Шановні земляки, підприємці і, особливо, забудовники, рано чи пізно я доберуся до кожного, хто думає, що буде жити в Дніпрі за своїми правилами, а вірніше «поняттями». Наше прекрасне місто – це не кормова база для худоби, яка десятиліттями вважала себе господарями життя. Не ображайтеся. Знайду і завдам вам шкоди. Повірте, що не домовитеся. А ще я вмію чекати роками».