Site icon Телеканал «ДніпроTV»

У Дніпрі водіїв навчають контраварійному керуванню

Спеціальні вправи на відкритому майданчику, симуляція критичних ситуацій на дорозі та десятки бажаючих приєднатися до курсу контраварійного керування автівкою. Автомобільна федерація України влаштувала навчання професійних водіїв таксі поблизу Дніпра. Курс розробили, аби підвищити професійний рівень водіїв, і загалом, зробити дороги безпечнішими.

           Дим з-під коліс та «ювелірне» подолання перешкод. За кермом трьохсотсильної машини – Андрій Яроменко, досвідчений інструктор, а ще –  чемпіон України з трекових гонок. Вже більше 10 років чоловік передає власний досвід всім бажаючим удосконалити свої навички.

           На вертолітному  майданчику, що на ділянці окружної дороги, зібралися водії, які заробляють на життя вмінням кермувати авто. Серед них і Олександр Зарембо. На зустріч з представниками автомобільної федерації чоловік завітав разом із родиною.

Олександр Зарембо, водій таксі: “Щось хочу знайти для себе нового. Адже те, чому навчають у школі, те, чому навчаєшся сам по собі – це одне. Але те, що розповідають і показують люди, які більш досвідчені в цьому  – це є набагато більше».

            Автомобільна федерація підготувала для водіїв базові вправи, аби познайомити гостей з азами контраварійної підготовки. За словами Андрія Яроменко, фундаментом впевненого керування є проходження традиційної «змійки».

Андрій Яроменко, керівник Центру автоспортивної та контраварійної підготовки: “Это габаридная подготовка, это правильность работы с педалью газ. То есть, если мы газуем на прямых колесах – это одна история. Если мы газуем на повернутом колесе – это другая история. Чтобы водитель был хорошо подготовлен, он не должен думать что делают его руки или ноги. Это уровень рефлексов. Это мышечная память».

           Водії таксі освоюють вправу одночасно, змагаючись один з одним, адже час на проходження дистанції фіксує секундомір. Завдання: безпомилково проїхати поміж фішок переднім і заднім ходом. В перервах організатори демонструють свої вміння в салоні із новачками. Серед них опинилася і наша колега Дар’я Візір.

Дар’я Візір, журналістка 9-го каналу (м. Дніпро): “Спочатку було дуже лячно. В мене розлетілися всі речі. Я не очікувала такого. Потім мені дуже сподобалося, дуже екстремально, такий адреналін. І страшно, і кайфово».

                Підтримати учасників програми до Дніпра завітав один з найвідоміших українських автоспортсменів – Олексій Мочанов. Віце-президент автомобільної федерації впевнений, аби знизити відсоток смертельних ДТП на вітчизняних дорогах, водіям вкрай необхідно відповідальніше ставитись до власної кваліфікації.  При цьому як рядовим кермувальникам, так і професіоналам.  

Олексій Мочанов, віце-президент Автомобільної Федерації України: “Есть желание заняться водителями. А что они водят…Ну, сегодня автобус, завтра, может, пересядут на троллейбус. Чем Тесла отличается от троллейбуса. Только отсутствием рогов и проводов. В первую очередь я бы посоветовал искать курсы контраварийной подготовки. Или инструкторов, у которых есть хоть какое-то понимание как это делается. И уже даже после получения прав».

                Представництва автофедерації розташовані в кожному регіоні країни, тому кожен водій може долучитися до організації та зробити українські дороги безпечнішими.