Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Топова в’язниця: реалії жіночої колонії Кам’янського

В Україні склали ТОП-10 в’язниць. В перелік потрапила кам’янська колонія. У виправному закладі один з найвищих показників фінансової діяльності та виховної роботи, проте найнижчий – в категорії “персонал”. А за умовами утримання відстає від інших. Чому та в яких умовах живуть засуджені жінки?

             Жіноча виправна колонія. Установа загального режиму. Колючий дріт та вартові. Як насправді виглядає життя жінок у сірих застінках. І що у рейтингу виявиться неправдою?

Загальний бал колонії – 667,31. За даними на сайті Мін’юсту, вона 9 у рейтингу по Україні. Найвищий показник – соціально-виховна робота – 175,4. Для порівняння: максимум отримала Качанівська колонія, що на Харківщині – 183, 55 балів.

166,67 балів камянська колонія отримала за дотримання прав людини. 98,37 – найменший показник серед лідерів топу – щодо умов тримання. Середній у рейтингу бал – 88,27 – за безпеку й режим. Та один з найвищих – за фінансову діяльність – 62,03.

Найнижчий показник – за персонал: якщо 34 колонія має 76,59 балів, то найвищий показник у Надержинщинській виправній колонії, що на Полтавщині – майже 140 балів (139,94). 

              Знімальна група “ДніпроTV” вирушила особисто перевірити умови утримання. В першу чергу нас ведуть у їдальню – тут найсвіжіший ремонт та закуплене обладнання.

             Не всі жінки вдень за роботою. Пересуваються територією вільно. Просимо персонал показати нам умови для життя. Виявляється, на території є своя дитяча зона. Коли ми потрапили всередину, засуджених не побачили – більшість жінок у цеху або на вулиці. Зате вдалося побувати фактично у кожному приміщенні.

           Відділень соціально-психологічної служби всього вісім. В них живуть і відбувають покарання 275 засуджених. 

           Дивно, але в акті від заступниці міністра юстиції, який надійшов поштою, 34 колонія справді посіла 5 місце. Проте, якщо вірити сайту Мін’юсту і Денису Малюсьці – 9 місце. Хто ж помилився?

            Дорогою на виробництво помічаємо лазню. Роздягальня, далі душові. Оксана Мудра розповідає: останні столичні норми вимагають максимально етичного ставлення до жінок. Поруч навіть перукарня. Фарбу жінки можуть замовити, придбавши за власні кошти. Їх вони заробляють у швацькому цеху, куди ми й прямуємо. 

           Виготовляють все: від натільної білизни до промислових бушлатів. Часом отримують творчі замовлення, а за досягнення – вагомі нагороди. Заробити на місяць можна трохи більше 1200 гривень.

          Отже, заробітна платня, шість норм харчування, індивідуальний простір, можливість працювати і діалог з адміністрацією. Наша знімальна група побачила, а головне – почула від засуджених жінок, саме про такий підхід і умови утримання. Хоча вони й не стали візитівкою кам’янської колонії у всеукраїнському рейтингу.