Site icon Телеканал «ДніпроTV»

«Ігрень» провалила перевірку: чому психіатрична лікарня небезпечна для пацієнтів

Дніпропетровська багатопрофільна клінічна лікарня з надання психіатричної допомоги, у народі «Ігрень», не відповідає нормам Державної служби України з питань праці. Промислова безпека, поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення, гігієна та охорона праці: загалом інспекція зафіксувала 80 порушень за переліченими критеріями. Деякі пункти потребують термінового втручання. Докладніше – у сюжеті.

Державна служба України з питань праці провела перевірку Дніпропетровської багатопрофільної клінічної лікарні з надання психіатричної допомоги на відповідність нормам промислової безпеки. І виявила аж 80 порушень. Перший пункт вражаючого списку стосується директора лікарні, Андрія Валерійовича Антоновського.

“Директор Антоновський Андрій Валерійович пройшов перевірку знань з питань охорони праці комісією, створеною наказом ГУ Держпраці у Запорізькій області, а не комісією, створеною наказом Держпраці”.

Перевірку знань пройшов, а організувати належні умови праці на території лікарні не зміг? Серед порушень чимало небезпечних для життя відвідувачів і персоналу: щити живлення електричних приладів на території «Ігрені» – не замкнені; електричні прилади – не заземлені; кабелі живлення – не захищені від механічного впливу і води. А ще – пошкоджені розетки, відкриті струмопроводи і напруга, що йде по трубах системи опалення. Майже всі порушення – в умовному списку найпоширеніших причин виникнення пожеж, які назвали нам рятувальники.

Сергій Качан, провідний інспектор Головного управління ДСНС України у Дніпропетровській області: “Щодо порушень при здійсненні перевірки державного нагляду: найбільш поширені — відсутність систем пожежного захисту та оповіщення, наприклад, невідповідність шляхів евакуації; дуже часто – проблеми недотримання протипожежної безпеки при використанні електроприладів, проводки тощо.

Системи пожежного захисту, згідно зі списком зафіксованих порушень, на «Ігрені» таки є. Проте, немає жодних записів стосовно їх експлуатації та зберігання. В цілому, в обласній психіатричній лікарні проблема з обліковими журналами — їх або не ведуть, або не надають на перевірку держслужбам. Та один пункт привертає увагу більше за інших —  кисневі концентратори для ковідного відділення, якими хизувалася дирекція лікарні, експлуатуються з порушеннями.

“Місце зберігання кисневих балонів не захищено від атмосферних опадів і сонячних променів”.

Що, своєю чергою, може призвести до вкрай важких наслідків. Наприклад, вибуху обладнання.

Більшу частину порушень вже мали ліквідувати за наказом Державної служби з питань праці. Ми відправили запит до психіатричної лікарні з питанням, чи провели там відповідні заходи? Тему небезпечних умов праці на «Ігрені» ми продовжуватимемо й надалі.