Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Через пофарбований фасад історична будівля у Дніпрі може втратити статус пам’ятки

У Дніпрі на площі Троїцькій, 3 частина фасаду будівлі не відповідає нормам. Все через зміну зовнішнього вигляду стіни, яка виходить на «червону лінію». Факт привернув увагу інспекції з питань благоустрою Дніпра й головного художника міста. Долучилося й управління з питань охорони культурної спадщини. 

Яскравий жовтий колір будівлі увагу привертає здалеку. Всередині працює приватний бізнес. Підприємці вирішили «освіжити» фасад на одній з центральних дніпровських локацій. Втім при цьому порушили низку важливих норм.

«В даному випадку, ми бачимо, що колір фасаду свіжопофарбованого не відповідає кольору, який вказаний в паспорті фасаду. Це є прямим порушенням правил благоустрою», — пояснює Руслан Мороз, начальник інспекції з питань благоустрою Дніпровської міськради

Паспорт фасада — документ, в якому строго деталізовані особливості зовнішнього вигляду будівлі. За його порушення передбачений штраф. Однак за словами начальника інспекції з питань благоустрою міста, — санкція мізерна. Для фізичних осіб — від 340 гривень. Для юридичних максимальна сума — 1 700 гривень.

«Вище штрафувати ми не маємо права. Кілька разів за одне і теж порушення ми також не маємо права штрафувати. Тому деяким людям простіше один раз заплатити штраф і не приводити свій фасад в порядок. Тому інспекція знаходить якісь інші порушення і намагається змусити власника будівлі вийти не на оплату штрафу, а на приведення зовнішнього вигляду фасаду свого будинку в порядок», — розповідає Руслан Мороз.

В управлінні з питань охорони культурної спадщини пояснюють, проблема не лише в тому, що зміна кольору порушила загальний архітектурний ансамбль центральної частини Дніпра. Місто може позбутися статусу для будівлі, яку нещодавно визнали історичною пам’яткою. Колишній прибутковий будинок на Троїцькій побували в 1870-80 роках 19-го століття.

«Чомусь коли хтось береться за міст, за громадську будівлю, вони не думають, що якось самі справляться. А багато хто думає, я підійду до пам’ятки і швидко зроблю, куплю банку фарби. Але потім пам’ятки в такому вигляді наприклад надсилається фотофіксація до Києва. Міністерство дивиться і каже, що це не пам’ятка. І позбавляє будівлю взагалі статусу. Від цього втрачає хто? Територіальна громада», — Надія Лиштва, начальниця управління з питань охорони культурної спадщини Дніпровської міськради

«Не можна змінювати зовнішній вигляд фасаду, ось не можна міняти зовнішній вигляд фасаду. Не випадково я два рази повторив», — емоційно коментує ситуацію Сергій Білий, головний художник Дніпра.

«Крім того, що це порушує правила благоустрою, це перетворить місто в клаптикову ковдру. Хтось захоче пофарбувати в червоний, хтось в синій», — пояснює він.

«Це така дрібниця, яка впливає на сприйняття міста взагалі в цілому. Нехай це одна дрібниця, її можна не помітити, але коли їх сотні, то все. У нас місто, нам він вже не подобається. За довгі роки він перетворився в хаос», — додає Сергій.

Власнику приміщення на Троїцькій видали припис з вимогою привести фасад до ладу. Якщо ні – тоді штраф. Загалом за минулий рік інспекція з питань благоустрою за схожі порушення штрафувала близько семи десятків разів.