Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Зимова рибалка на Дніпрі: правила безпеки

У Дніпрі рибалки почали зимовий сезон вилову і масово вийшли на водойми. Льоду не бояться, однак не всі вони – поціновувачі зимової риболовлі – дотримуються правил перебування на кризі. А це може призвести до жахливих наслідків. Як уникнути обмороження, провалу під кригу або врятуватися з-під неї?

Близько двох тижнів температура у Дніпрі нижче нуля. У таку погоду найчастіше виходять на кригу рибалки. В першу чергу питаємо у них, чи знають вони як дотримуватися техніки безпеки на льоду.

«Ну, определённые правила безопасности надо соблюдать. Когда лёд достигнет хотя бы 7-10 сантиметров, тогда можно выходить. Нужно быть вдвоём и со средствами спасения. Предже всего, это длинная верёвка с грузом, которую, если кто-то находится впереди – её можно бросить. Она разматывается, когда летит, тогда можно зацепить, взять человека на помощь».

Однак, не всі рибалки дотримуються правил. На кризі ми зустріли ймовірних порушників, які зігрівалися чаркою.

Зимова риболовля – справа для обачних, адже тривале перебування на холоді може завершитись обмороженням. Деяким пацієнтам це коштує втрати кінцівок. Тому теплий одяг – обов’язковий.

Наталія Дубовська, лікарка-хірург Дніпровської міської клінічної лікарні №6: «Обморожение – это некроз конечностей, стоп, голеней, пальцев рук, кистей, ампутация, это тяжелые, калечущие операции, это ивалидизация. У нас сейчас 2 пациента лежит с обморожением».

Кожної зими люди провалюються під кригу. На жаль, не всім вдається вибратися. Міськрада Дніпра через це інформує містян додатково щорічно.

Дмитро Редька, заступник директора департаменту громадського порядку і цивільного захисту Дніпровської міськради: «Це у першу чергу розповсюджуються перед початком сезону інформаційні матеріали, розміщуються вони на відповідних сайтах ДМР. Районними радами проводяться бесіди в колективах, де рибалки збираються. Розміщуються відповідні плакати про заборону виходу на лід».

Існує багато правил поведінки, яких необхідно дотримуватися на кризі. Втім, рятувальники кажуть: не всі дослухаються.

Вікторія Миколайчук, фахівець відділу забезпечення державної служби з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області: «Вже багато разів проводили інформаційно-пояснювальну бесіду з рибаками на воді, то вони не хочуть нас слухати взагалі. Але якщо провалюються під лід – більшість рибаків знають, що потрібно робити. Але є такі, що не знають».

Основні правила: упевнитись, що крига промерзла достатньо. Також рибалкам радять взяти палицю, якою можна перевіряти лід попереду себе. Не можна знаходитися у прибережній зоні, адже там крига найтонша. Йти на риболовлю слід, коли на вулиці світло, та повертатися тим самим маршрутом. Безліч лунок поблизу також можуть спровокувати провал. Від алкоголю взагалі слід відмовитись.

Втім, якщо крига тріснула, не слід панікувати. Рятувальники продемонстрували як треба поводитись у такому випадку.

Костянтин Азанов, водолаз-рятувальник: «Демонструємо зараз як можна врятувати людину за допомогою якихось підручних речей. Повинні взяти цей предмет, наблизитися до потерпілого. При наближенні намагаємося більше розкинути свою вагу по льоду. Це робити можна за допомогою якоїсь драбини, можна лягти на лід і надати йому засіб порятунку. Витягуємо людину за допомогою цього засобу».

Потерпілий не завжди здатен вхопитися за предмет. Тому навіть якщо поруч є люди, рятувальників слід викликати. А загалом дотримуватися правил, аби залишатися у безпеці.