Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Зима близько: як зігрітися та зберегти тепло в оселі

Зима вже близько, тож дніпряни готуються до холодів. Тема утеплення багатоповерхівок цікавить багатьох. Одні хочуть скоротити витрати на опалення, інші — зберегти тепло у квартирах. Поради від тих, хто вже потурбувався про утеплення квартири — далі…

Марина живе у чотириповерховій «хрущівці» вже рік. Минула зима була важкою, тож у цьому році дівчина вирішила підготуватися до холодів заздалегідь.

Марина Ковальчук, дніпрянка: «Навіть довелося, чесно кажучи, зробити ремонт. Тому що дуже важко жити в квартирі, яка не підготовлена до цього періоду. Найголовніше, що я зробила під час ремонтних робіт — це вікна, тому що в будь-якій квартирі вікна — це найголовніше, що зберігає тепло. Застеклили балкон, теж встановили енергоефективні вікна. Загалом найважливіше в вікнах те, щоб вони були двоконтурні, складалися з подвійного склопакета – такі, як у мене зараз. І вікна теж бувають різних рівнів. У мене такі, що включають в себе перехід від літа до зими. Виробник вікон не зробив мені ущільнювачі, і тому теж було суперхолодно. Він прийшов, відрегулював, все замінив. Тому зараз на 2-3 градуси в квартирі стало тепліше».

Наступнй крок – встановити тепловідбивачі за батареями. Батьки Марини вже скористалися таким способом і помітили, що в квартирі стало тепліше. Дівчина готова і до блекаутів.

«Свічки — найперше, по-друге, — пледи. Їх ніколи не буває занадто багато. У мене тут чотири, в інших місцях по кімнаті теж розкидані. Найголовніше — павербанк, знову по різним сумочкам, рюкзакам».

На кухні замість підвіконня Марина подовжила кухонну панель. Виявилось, якщо не задувати піною, то набагато холодніше.

«Ми ущільнили цей простір і загерметизували його. Тому от такі дії теж сприяють тому, що в цій кімнаті наразі на 1 на 2 градуси стало тепліше».

Під час ремонту дівчина відмовилася від того, щоб прибрати другі двері. І не пожалкувала про своє рішення.

«Наразі це слугує мені просто засобом додаткового ущільнення цього простору і засобом також додаткового тепла».

Проте, підготовка квартири – це ще не все. Варто потурбуватися і про сам будинок.

Владислав Макарець, начальник організаційного відділу департаменту з питань самоорганізації населення ДМР: «Заміна системи опалення, встановлення металопластикових дверей. В ідеалі — утеплення всього фасаду. Підготовка електрики до часткових перенапружень, скачків електроенергії».

Чим холодніше в під’їзді, тим більше люди сплачують за опалення.

«Як мінімум — треба замінити систему опалення зі старої металевої на металопластикову. Це дозволяє якомога більше зекономити теплоносія, і старі металеві труби зазвичай забиті, потрібно утеплити їх хоча б мінімально якимсь утеплювачем для того, щоб зберегти систему».

Автоматичний розповітрювач — важливий елемент системи опалення.

«Коли взимку набивається повітря зверху — це основна причина, чому в якихось кімнатах є тепло, в якихось немає тепла. Треба регулярно спускати повітря».

Робити це вручну досить складно.

«Встановивши таку систему, автоматично, коли там повітря набирається, воно скидається і клапан спрацьовує, коли вже там вода».

Опалювальний сезон у Дніпрі планують розпочати у перших числах листопада. У вас поки є час подбати про утеплення своєї квартири.

Читайте також: Продавав системи водопостачання для воєнних баз рф: затримали директора компанії у Дніпрі

https://www.youtube.com/watch?v=MlXbA34tAAg