Site icon Телеканал «ДніпроTV»

“Золоте пальне”: на скільки зросли ціни на бензин та “дизель” у Дніпрі?

В Україні вкотре зросла вартість бензину – такий подарунок держава поклала «під ялинку» людям. Тож знімальна група ДніпроTV, по-перше, зібрала повний пул цін на паливо у Дніпрі, а по-друге, з’ясувала, чи буде вартість рости вище тих хмар, що вже маємо.

Пальне в країні помітно здорожчало, у порівнянні з минулим роком. Якщо на початку січня 2021 року ціна на «дизель» в середньому становила 24 гривні 50 копійок, то з січня 2022 року досягла майже 30 гривень. Лише за новорічні свята ціна бензину підвищилася на 1 грн за літр, а дизелю – на 66 копійок. За прогнозами аналітиків, це ще не остаточно. Автолюбителям слід очікувати на нові підвищення вартості паливно-мастильних матеріалів найближчим часом.

Анатолій, працівник АЗС: «Цены то меняются, то опускаются. Поднялись цены нормально – нормально, опустились – ещё лучше. В праздничные дни опускаются».

Головний фактор здорожчання – системне зростання цін на нафту у світі. Нафта марки Brent на початку січня 2021 року коштувала близько 50 доларів за барель, а зараз його вартість перевищила 80 доларів. Україна ж імпортує нафтопродукти, в тому числі бензин, з інших країн. Найбільша частка палива приходить з Білорусі – це 78% ринку у 2021 році. Мінекономіка ж розраховує граничні рівні цін, зменшення яких може призвести до втрати зиску для нафтотрейдерів, що призведе до дефіциту паливних матеріалів в країні.

Сергій Сапєгін, директор Науково-технічного центру «Псіхєя»: «У відповідності до цього регулювання цін. Граничні рівні цін розраховуються міністерством економіки за допомогою “Нафтогаз” України, виходячи з тих рівнів котирувань, які є на європейських торговельних площадках. Тому усі підвищення, вони санкціоновані нашим Міністерством економіки».

Українські ціни набагато вищі за ті, які могли б бути при відсутності монополій на ринку паливних матеріалів і відкритому ціноутворенні. Прибутки компаній, які торгують нафтопродуктами, за словами експерта, за декілька років зросли у півтори рази.

Сергій Сапєгін, директор Науково-технічного центру «Псіхєя»: «Крім того, інфраструктура внутрішнього ринку, вона надлишкова. Тобто в Україні, за нашими розрахунками, приблизно в 5 разів більше автозаправних станцій, ніж це потрібно українським споживачам. Тобто український споживач платить за цю надлишкову інфраструктуру».

Перед українськими автомобілістами постав нелегкий вибір: або менше їздити, або більше платити за пальне.

Валентин, водій: «Ну плохо, но ездить будем. Ну, а куда? Машину продавать не будем. Может и будем, я не знаю, может дешевле будет ездить на маршрутке. Но пока не планируем».

Богдан, водій: «Дороговато, как обычно, в целом. Вот и газ подорожал очень сильно, я заметил. Бензин – всё, как всегда. В Казахстане знаете из-за чего всё началось».

Микита, водій: «Ну, цены, конечно, сейчас поднялись. В прошлом году были более выгодные, более ниже. Приходится по талонам заправляться. В основном такие предложения есть, более выгодные, там на сто литров. Ну, будем смотреть. Может, будем петиции писать”.

Олексій, водій: «Будем более планировать поездки. Потому что уже тяжело ездить. А если ещё выше цены – ещё тяжелее ездить. Ну, будем уже реже выезжать, планировать больше дел за одну поездку. Будем приспосабливаться как-то, я не знаю».

Про зміни тарифу на проїзд у громадському транспорті мова не йде. А кермувальникам автомобілів доведеться звикати до післяноворічної ціни від українських владців.