Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Зміни назв вулиць: як створити адресний вказівник, відповідно до дизайн-коду Дніпра

Подих минулого. Колись у Дніпрі були вулиці Чекістів, Косіора та Луначарського. Їх вже давно перейменували, але подекуди на будівлях можна побачити адресну табличку зі старою назвою. В цілому в місті необхідно замінити десятки тисяч адресних покажчиків.

Вулиця Леніна перейменована на Воскресенську, а Комсомольська –  на Старокозацьку. У Дніпрі триває процес дерусифікації та декомунізації: на кожній сесії міськради перейменовують вулиці, бульвари, проспекти. Тільки від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну у місті дерусифікували вже понад 250 вулиць та провулків.

Втім, не скрізь на будинках встановлені нові адресні покажчики. До того ж, вони мають виглядати відповідно до дизайн-коду міста.

Місце для адресних табличок має бути звільнене від рекламних банерів.

“З кінця 2018 року в місті діє дизайнкод. Цим документом регламентується розміщення будь-яких конструкцій, у тому числі в пункті 4.5.5 передбачувана зона для адресних покажчиків, у якій заборонено розміщення будь-яких рекламних конструкцій”, – повідомив заступник директора департаменту торгівлі та реклами ДМР Олександр Малишко.

Для власників фасадів розробили спеціальний конструктор, в якому можна створити та завантажити макет адресного вказівника.

“Ви можете вести адресу. Номер будинку, навіть під’їзду. Генератор згенерує вам макет, який може дати у виробництво і виробити табличку. Все, було б бажання. Ми зробили так, щоб вам було зручно користуватися”, – зазначив головний художник Дніпра Сергій Білопольський.

Процес заміни адресних покажчиків триває. Дніпрянамне доведеться бачити табличку з вулицею Чекістів чи Якутська.

“Багато мешканців міста скаржаться і не хочуть бачити на своїх будинках назви, асоційовані з країною-агресором. Тож на сесії міськради було прийнято рішення про заміну адресних покажчиків. Вже більшість табличок закуплено, але часу не вистачає, так як наші співробітники задіяні в ліквідації наслідків обстрілів”, – сказав головний інженер КП “Жилсервіс-5” ДМР Олександр Степаненко.

Щойно погодні умови покращаться, комунальники приступлять до заміни адресних покажчиків спочатку на підпорядкованих їм будинках, а після цього перейдуть до інших будівель у Дніпрі.

Читайте також: Масони, відьми та будинок, який сам чорт не знайде: які легенди приховують історичні будівлі Дніпра