Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Життя наново. У Дніпрі відкрили центр реабілітації для нарко- та алкозалежних

Вони допомагають знайти почати залежній людині почати життя з чистого аркуша. Сергій Аришака за власний кошт орендував будинок та своїми руками зробив там ремонт. Звичайний дім став центром реабілітації для нарко- та алкозалежних. Чоловік, як ніхто, знає, що без допомоги таких закладів полишити наркотики неможливо, бо з 28 років свого життя 10 згубив, за вживанням речовин.

«Я вживав важкі наркотики і чесно кажучи, таким закладам я зміг почати життя наново. Я не вдаюся в крайнощі», – розповідає керівник закладу Сергій Аришака.

Чоловік пішов на роботу та навіть вступив до інституту на факультет психології, щоб у подальшому допомагати залежним та їх родинам. Сергій каже, що це не робота, а більше хобі, бо його мрія, повернути до життя якомога більше людей із залежністю.

«Ми беремо людей за їх бажанням. Насилу тримати нікого не будемо.  Перші дні треба з такими людьми більше спілкуються та налаштовують на внутрішні зміни», – каже керівник.

Один з пацієнтів – Володимир, в один день вирішив почати нове життя. Більше 20-ти років вживав важкі наркотики. Вважає, що всі його проблеми пішли з дитинства. Його батько, попри те, що був кадровим військовим, вживав наркотики. В родині Володимиру не давали любові та тепла.

«У 13 років я почав вживати опіумовмісні наркотики, ширку тобто. Не дивлячись на це, вчився в інституті на економіста та в англійській школі вчився», – розповідає чоловік.

Під час реабілітації він відкрив в собі деякі здібності. І у планах Володимира вступити на факультет психології та допомагати залежним.

«Я як ніхто знаю цю проблему, бо 20 років проколовся. І кращий лікар той, хто мав таку хворобу як і пацієнт», – стверджує Володимир.

Також організація допомагає людям, які опинилися в скрутному становищі, не мають документів або дому. Один з таких – Геннадій. Більше 30-ти років чоловік провів у тюрмах, до волі не звик і не знав, як жити поза гратами.

«Я зрозумів, життя пройшло. Треба трішки прожити. Я розумію, що жити десь на трубах або ходити збирати сміття я не можу. Чому тоді я прожив до сьогодні», – розповідає Геннадій.

За півроку існування центр прийняв на реабілітацію чотирнадцять людей. Ніхто з них не збирається повертатися до колишнього життя.

«Якщо у людей є можливість допомогти нам, ми можемо надати всі документи, які підтверджують існування цієї організації. Нам потрібні продукти, не має значення які», – каже керівник центру Сергій Аришака.