Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Зернове питання переростає у конфлікт? Польща може знизити підтримку України

У Польщі заявили, що можуть знизити підтримку України через зернову кризу.

“Дії України не справляють на нас враження… але вони справляють певне враження на польську громадську думку. Це видно з опитувань, із рівня громадської підтримки подальшої допомоги Україні. І це шкодить самій Україні”, – зауважив польський міністр у справах ЄС Шимон Шинковський вель Сенк.

Загалом, за його словами, якщо народ Польщі перестане підтримувати Україну – влада Польщі може зробити так само.

Нагадаємо, всупереч рішенню Єврокомісії Польща, Угорщина, Словаччина і Румунія продовжили заборону на українську аграрну продукцію.

Через це Україна подала до СОТ позови проти Польщі, Словаччини та Угорщини.

Також заступник міністра економіки та торгівлі України Тарас Качка заявив, що Україна введе найближчими днями ембарго на цибулю, помідори, капусту та яблука з Польщі у відповідь на заборону імпорту українських товарів.

Натомість польський політик Славомір Єжи Менцен заявив, що в такому разі Польща може ввести заборону експорту зброї та боєприпасів в Україну.

Водночас речник уряду Пьотр Мюллер запевнив, що Польща продовжить підтримувати Україну у світлі російської агресії, але коли економічні чи сільськогосподарські інтереси опинилися під загрозою, то вони не відступатимуть перед моральним чи правовим тиском.

А прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив про готовність розширити заборону на ввезення продукції з України, якщо Київ “буде ескалювати конфлікт”.

Він додав, що його країна “багато зробила для України” і тому очікує, що її інтереси “будуть зрозумілі”.

В той же час у Польщі допускають можливість скорочення допомоги українським біженцям у 2024 році, – повідомляє Bloomberg. Збіг? – Навряд…

В інтерв’ю телеканалу Polsat Пьотр Мюллер заявив, що підтримка біженців, яка включає в себе відмову від вимог щодо проживання та надання дозволу на роботу, вільний доступ до шкіл, медичної допомоги та пільг на сім’ю, не буде продовжена у 2024 році.

“Ці правила просто втратять чинність наступного року. Я думаю, що в значній мірі ці правила не будуть продовжені”, – зазначив Мюллер.

Напередодні Єврокомісія запропонувала продовжити тимчасовий захист для українців, які втекли від агресії Росії проти України, з 4 березня 2024 року до 3 березня 2025 року.

Ще й зустріч Дуди із Зеленським скасували…

Читайте також: Герої війни: історії поранених військових, які лікуються в Дніпрі.