Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Залишився без двох рук, але планує сісти за кермо: історія незламного військового

Приїхав на лікування до Дніпра, бо тут є ерготерапевти. Реабілітаційний центр у нашому місті продовжує надавати допомогу пораненим захисникам України. Відновити роботу ніг та рук, навчитись ходити на протезах, а також користуватися ними у повсякденному житті. Усе це проходять під час реабілітації. Історія військового Андрія, який втратив обидві руки — у наступному матеріалі.

Андрію 49 років. До початку повномасштабного вторгнення чоловік був бізнесменом. У перші дні страшної війни вирішив для себе, що треба йти захищати країну.

Я поїхав до товариша в Запоріжжя. В мене є одне хобі — мисливство. І я почув в місті вистріли та зрозумів, що відстань від Запоріжжя до Дніпра не велика — смішна. Тоді вирішив йди до військомату”, – пригадує військовослужбовець Андрій. 

Перше поранення отримав у Донецькій області, коли підняв дрон на розвідку і тут же почався мінометний обстріл. У квітні 2023 року — друге поранення під Бахмутом. Атака дронами. Загалом – 40 великих уламків, які вдалося дістати. Дрібні і досі завдають болю. Очі і ноги лікарі врятували. Та обидві руки довелось ампутувати.

«Він не пам’ятає, коли мені дзвонив. Дівчата мені дзвонили. В Дніпро його не довезли, він був важкий – 4 кінцівки, очі. Він мені каже, я можу тебе обіймати на 80%, я кажу це добре», – каже Світлана дружина військовослужбовця.

Зараз чоловік проходить реабілітацію та опановує протези. Поруч з ним увесь цей непростий шлях проходить його кохана дружина.

«Сердечко можу робити. Це для дружини, виключно».

З Андрієм працюють ерготерапевти. Нині відпрацьовують координування рухів й роботу з протезами.

Відміністю від фізичної терапії — ерготерапія не тільки працює на силу м’язів, які треба відновити, а наша мета — знайти значущу ціль у нашого пацієнта і уможливити її виконання», – розповідає ерготерапевтка Анна.

Після реабілітації в Андрія є багато планів. Одне з бажаннь – керувати авто.

Андрій дуже активний, він хоче пірнати з аквалангом. Ми вже з ним обговорили, як будемо облаштовувати його авто, щоб він міг водити, також він проектує, також займається тут і спротом. Тому в нього дуже багато питань, які ми маємо порішати. Починаючи від гігєни, закінчуючи пірнанням у воду», – ерготерапевтка Анна.

Також чоловік не збирається полишати військову справу, адже розуміє — війна не закінчилась. Планує передавати свій досвід та навчати інших військових.

Читайте також: Допомога від США: коли очікувати на далекобійні ATACMS та чи дадуть TAURUS.