Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Загід Краснов «відмиває» гроші через ремонти будинків?

І людей порадувати, і власні кишені наповнити. На лівобережжі Дніпра закритий ФОП та люди з інвалідністю ремонтують багатоквартирні будинки. Як так трапилося та як із цим пов’язані депутати від «Громадської сили»?

Бєляєва, 4. Цей багатоквартирний будинок під управлінням двох юридичних осіб – Житлово-будівельного кооперативу №417 та ОСББ «Замполіта Бєляєва, 4». Місцеве ОСББ активно залучає бюджетні кошти для ремонтів.

Владислав Макарець, начальник відділу проектів управління з питань самоорганізації населення Дніпровської міськради: «По Бєляєва, 4 є об’єднання, яке минулого року подавало на співфінансування на проведення поточного ремонту ліфтового обладнання. Заявлена сума була 200 тисяч. Спочатку вони були готові дати 35%, але місто пішло їм назустріч і знизило їх відсоток до 25. Тобто 150 тисяч йде з міського бюджету, 50 тисяч вони накопичують власними силами».

У п’яти під’їздах, які перебувають під управлінням ОСББ, оновлять ліфти. Роботи необхідні не тільки заради зовнішньої привабливості, а й для безпеки жителів.

Олег Любарський, механік: «Ну вот, как видите, лифт находится в не очень хорошем состоянии. Из-за этого будет производиться ремонт. Замена кабин, двери на первом этаже. Тут находится кабина деревянная, а по противопожарной безопасности кабины должны быть из металла».

За останні 5 років тут провели велику кількість різних робіт.

Вікторія Луценко, голова правління ОСББ «Замполіта Бєляєва, 4»: «По софинансированию городскому у нас проводился ремонт крыши, полностью весь дом. Ремонт швов – благодаря депутатам. По софинансированию городскому поставили вторые двери в подъезд. В общем, стараемся участвовать во всём и сами многое делаем».

А от сусіди по будинку залучати бюджетні кошти не поспішають. У департаменті нам відповіли, що заявок на співфінансування від ЖБК №417 не отримували. За словами голови правління, допомогу вони отримують лише від окремого політика.

Ганна Токарчук, голова правління «Житлово-будівельного кооперативу №417»: «З усіх, до кого ми зверталися, допомагає тільки Краснов. Ми звертаємося до Загіда Краснова. Ми знаємо, що Загід Краснов допомагає. Робить! Це видно. Доріжки біля будинку, ремонт у під’їздах, дахи, підвали».

Загід Краснов – депутат міської ради Дніпра: «Хотілося б, щоб ті роботи, яких потребує житловий фонд міста, щоб робили з бюджету міста. Але якщо, з якихось причин, міська влада буде відмовляти або не зможе задовільнити прохання мешканців у вирішенні проблем, пов’язаних з будинком – ремонти комунікацій, під’їздів, покрівель – то “Громадська сила” так само, як працює вже 15 років, ми готові фінансувати будь-які роботи».

Залучити бюджетні кошти для ремонту будинку мешканці можуть не тільки за співфінансуванням, а й за програмою «Бюджет участі». Але й там проєктів від ЖБК №417 не отримували. А от ремонт даху, про який згадують, як про досягнення Загіда Краснова, за словами мешканців будинку, проведений саме за співфінансуванням. Тобто більшість коштів надійшла з бюджету міста.

Вікторія Луценко, голова правління ОСББ «Замполіта Бєляєва, 4»: «Часть делали вообще там как-то за бюджет полностью. Причём было неравномерно: сделали сначала первый-второй подъезды, потом перескочили на 4-й. А потом уже дальше по софинансированию. Ну, нам все эти годы помогал Кушнир. Все эти годы он участвовал, помогал. Даже если не финансово, то подсказывал и находил тех, кто выполнит эти работы».

То може саме завдяки порадам Станіслава Кушніра місцеві об’єднання у 2019-му році уклали договори на роботи з ФОПом, який припинив роботу ще у 2016-му? З цим питанням ми звернулися до голови правління ЖБК.

– У 2019 році у вас був проведений тендер з компанією, точніше з ФОПом «Ренгус Юрій Васильович». Ми знайшли інформацію, що цей ФОП закритий у 2016 році. А у 2019 провели тендер. Ми хотіли б дізнатися як це вийшло і чи провели вони роботи, чи зробили все як ви хотіли?
–У 2019-му?
–Так.
–Я тоді ще не була головою кооперативу, тому не можу Вам сказати.

Яким чином припинений ФОП зміг взяти державних закупівель майже на 2 мільйони гривень – лишається тільки гадати. При тому, що переважна більшість цих коштів – гроші дніпрян. Або ж з бюджету міста, або з фондів об’єднань населення. Другий переможець тендерів від ЖБК №417 – вже відома громадська організація «Дніпровське міське об’єднання інвалідів “Доцільне життя”. Раніше ми вже стикалися з ними, коли до нас звернулися мешканці лівобережжя та розповіли, що їх погрозами примушують вступати до асоціації «Наше лівобережжя».

«Замикають усі кошти, які йшли б й на інші будинки, вони замикають ці гроші на ті будинки, які увійшли до асоціації. Це депутат Станіслав Кушнір, він каже так: “Вступайте в асоціацію, будемо виділяти кошти».

Тоді нашим журналістам так і не вдалося знайти представників організації за жодною із вказаних адрес. А от питання щодо людей з інвалідністю в якості ремонтної бригади – зацікавило й місцеву владу.

Борис Філатов, міський голова Дніпра: «У нас инвалиды на ж/м Фрунзенский ремонтировали подъезды. Кто-то может в это поверить? Вы все здесь понимаете зачем это было сделано. То есть они должны были ремонт подъездов, электрика, отопление, тротуарная плитка, замена окон и дверей, и межпанельные швы».

У цей же час у ЗМІ пишуть, що Загід Краснов виділяє кошти на ремонт з особистого фонду. Проте у декларації політика жодного особистого фонду не зазначено.