Site icon Телеканал «ДніпроTV»

За програмою співфінансування в Дніпрі вже відремонтовано близько 200 будинків

Близько двохсот будинків відремонтовано за програмою співфінансування. Цьогоріч щасливчиками стали і мешканці багатоповерхівок на Набережній Перемоги та Калиновій. Що зробили у будинках та чи задоволені мешканці?

Кожен рік за програмою співфінансування у Дніпрі ремонтують житлові будинки ОСББ та ЖБК. Цьогоріч заявку подали і жителі будинку на Набережній Перемоги, 126А. 

Олена проживає тут з моменту зведення багатоповерхівки. Каже, через старі труби підвальне приміщення регулярно затоплювало.

Олена, мешканка: «Завжди викликали майстрів, щоб прочистити каналізацію. Думаю, тепер буде все гаразд, все добре. Так що ми дуже вдячні».

Наразі у підвалі прибрали та замінили труби.

Наталія Свеженець, голова правління ОСББ Набережній Перемоги, 126А: «Я подала на співфінансування щодо заміни труб каналізації в минулому році, і в цьому році вже замінили. У 2020-році я подавалась теж на співфінансування по заміні труб холодної води. Замінили, проблем немає, все працює».

Програма співфінансування передбачає, що мешканці сплачують лише 25% вартості робіт. Інші 75% оплачуються з міського бюджету.

Владислав Макарець, начальник відділу з організаційної роботи департаменту з питань самоорганізації населення ДМР: «В даному будинку було проведено ремонт сантехсистем. А саме — системи каналізації, оскільки це, по-перше, і аварійна ситуація, і в іншому випадку, у разі виникнення якоїсь надзвичайної ситуації — це мокрі підвали, небезпека щодо простих укриттів».

А на вулиці Калиновій у будинках замінили ліфти.

Юлія, мешканка: «Ми живемо на 9 поверсі, і для нас питання ліфта актуальне було завжди, бо постійно треба підніматися. Не тільки виглядає зовні гарно, але й він тихо їде, і він виглядає більш надійно. Тому що той, попередній, він був старий. І коли їдеш, то думаєш, доїдеш до дев’ятого чи ні».

Олеся, мешканка: «Коли була заміна ліфту, то так. Нам кожного дня необхідно було вигулювати собаку, а вона не дуже любить сходи, їй важко через те, що в неї короткі лапки».

За 43 роки експлуатації ліфт не ремонтувався. Тому його вирішили повністю замінити.

Олена Хорунжа, голова правління ЖБК 289: «Всі захоплені, всі жителі. Бо ліфт працює дуже тихо, його навіть часом не чути. Коли ліфт їде, люди навіть не розуміють, чи працює він, чи ні».

Андрій вже 3 роки займається ремонтом ліфтів. Каже, робота відбувається швидко.

Андрій, електромеханік по обслуговуванню ліфтів: «Ми замінили, зокрема, лебідку, ми замінили станцію управління більш сучасною, новою».

Такі види робіт дуже вартісні, тому було зменшено відсоток, який мають сплатити жителі. 10% зібрав кооператив та 90% виділили з міського бюджету.

Владислав Макарець, начальник відділу з організаційної роботи департаменту з питань самоорганізації населення ДМР: «Наразі вже 26 ліфтів завершено, ще якраз 26 – ми на рубіконі, 26 – у роботі».

Щороку заявки приймаються до 30 вересня. Тож вже зараз можна подавати на наступний рік.

Читайте також: У Дніпрі відкрився Центр ветеранського розвитку