Site icon Телеканал «ДніпроTV»

З української шкільної програми хочуть прибрати твори російських письменників: ким їх замінять

Робоча група, яку створили за наказом Міністерства освіти та науки, ухвалила рішення про вилучення творів російських письменників зі шкільної програми. Про це повідомляє портал Освіта.ua.

У робочій групі зазначають, що рішення викликане російським вторгненням та важливістю розвитку культурних зв’язків України з цивілізованими країнами. 

Так, з програми хочуть прибрати твори Олександра Пушкіна, Михайла Лермонтова, Івана Крилова, Антона Чехова, Михайла Булгакова, Льва Толстого, Івана Тургенєва, Івана Буніна, Осипа Мандельштама, Федора Достоєвського, Олександра Грибоєдова та інших.

Замінити їх пропонують творами зарубіжних письменників у відповідності до літературного процесу та з урахуванням вікових особливостей учнів та учениць. Наприклад, байки Івана Крилова замінять байками Жана де Лафонтена, а оповіді Антона Чехова — творами О. Генрі та Анни Ґавальди. 

Крім того, робоча група рекомендує перенести вивчення творчості Миколи Гоголя з курсу зарубіжної літератури до української. До програми з української літератури пропонують перенести і вивчення творів кримськотатарського письменника Таїра Халілова.

Читайте також: “Свідки епох”: вишиванка – «скарб нації»