Site icon Телеканал «ДніпроTV»

З початку року на Дніпропетровщині усиновили 41 дитину

people, charity and care concept - close up of child hands holding paper family cutout at home

На Дніпропетровщині з початку року усиновили 41 дитину. Для однієї з них батьками стали іноземці, решта – усиновлені громадянами України. За словами головної спеціалістки відділу захисту прав дітей, усиновлення та розвитку сімейних форм виховання служби у справах дітей ДніпроОВА Анни Козловської, наразі на регіональному обліку перебуває 2 194 дитини, які можуть бути усиновлені. 

«Також наразі 102 сім?ї перебувають на обліку кандидатів як усиновителі. У період воєнного стану процедура усиновлення не змінювалась, але експертна робоча група Координаційного штабу з питань захисту прав дітей напрацювала зміни, які передбачають порядок усиновлення в період воєнних дій. Наразі очікується ухвалення їх урядом. Тож на даний час усиновлення відбувається на загальних підставах, які встановлені Сімейним кодексом України, а також згідно з Постановою Кабміну від 8 жовтня 2008 року № 905 (зі змінами)», — зазначила Анна Козловська. 

Наразі усиновити можна дитину-сироту, дитину, позбавлену батьківського піклування, а також дитину, батьки якої написали нотаріальну згоду на її усиновлення. Це діти віком від 2-х місяців і до 18 років. Діти, які стали сиротами через війну, здебільшого на місцевому обліку з усиновлення не перебувають, тож процедуру їхнього усиновлення здійснити неможливо. Також під час воєнного стану не можна роз?єднувати братів та сестер, тільки за обставин, що мають істотне значення.  

«Загалом рішення про усиновлення дитини ухвалює суд за місцем проживання дитини. Для усиновлення потрібна згода самої дитини, якщо вона може за віком та рівнем розвитку її надати. Громадяни України, які бажають усиновити дитину, звертаються до служби у справах дітей за місцем свого проживання. Заяву може бути подано у паперовій формі під час особистого прийому або в електронному вигляді через Єдиний державний вебпортал електронних послуг. Крім цього, наразі через «Дію» можна звернутись за консультацією щодо усиновлення дитини. Протягом 15 діб з автором звернення має зв’язатися працівник служби у справах дітей та запросити на консультацію в онлайн- чи офлайн-форматах», — зазначила Анна Козловська.