Site icon Телеканал «ДніпроTV»

З 1 червня в Україні зростуть тарифи на електроенергію для населення

30 травня 2023 року на засіданні Уряду було ухвалено рішення про підвищення тарифу на електроенергію для населення до 2,64 гривні за кВт-год. 

За словами міністра енергетики Германа Галущенка, цей крок є вимушеним для масштабної підготовки енергосистеми до наступного опалювального сезону, яка триває на енергетичних об’єктах країни.

«Україна пройшла найскладнішу зиму в історії в умовах масованих російських атак на енергосистему. Наразі триває наймасштабніша ремонтна кампанія енергетичної інфраструктури за весь час української Незалежності. Масштаби пошкоджень і втрат значні. Підвищення тарифу — це внесок у забезпечення стійкості системи», — зазначив Герман Галущенко під час брифінгу.

За його словами, з підняттям тарифу середня сума в платіжці за електроенергію для однієї родини зросте орієнтовно на суму до 250 гривень.

Також очільник Міненерго зазначив, що планується збереження субсидій для населення і збільшення фінансування фонду субсидіювання комунальних послуг для незахищених верств населення, аби всі українці, які потребують допомоги держави, її отримали.

Зі свого боку, голова правління Національної енергетичної компанії «Укренерго» Володимир Кудрицький пояснив причини підвищення тарифів на електроенергію для населення втратою обладнання та споживачів унаслідок повномасштабного вторгнення.

За його словами, виручка Укренерго та обленерго впала приблизно на 30% — частина обладнання знищена обстрілами, ракетними та дроновими атаками, а деякі об’єкти генерації окуповані. У приклад він навів Запорізьку атомну електростанцію, Каховську ГЕС та теплові електростанції в Донецькій, Запорізькій і Луганській областях.

Зазначимо, що до сьогодні тариф для населення становив 1,44 грн/кВт-год за умови місячного споживання до 250 кВт-год і 1,68 грн/кВт-год, якщо обсяги споживання більші.

Читайте також: У Кривому Розі сталася аварія з автобусом і легковиком: постраждали 4 людей