Site icon Телеканал «ДніпроTV»

WorldSkills Ukraine: фінал змагань з мобільної робототехніки відбувся у Дніпрі

WorldSkills – всекраїнський конкурс професійної майстерності. Один з його напрямків – створення роботів. Сьогодні у фіналі змагань з робототехніки зіткнулися дві команди з Дніпропетровщини. Переможець представлятиме область на всеукраїнському етапі.


Ольга Горб, заступниця голови Дніпропетровської облдержадміністрації: «Наразі в Україні альтернативно розвиваються альтернативні методи навчання наших дітей та молоді. Сьогодні ми зустрічаємось на дуже цікавому заході, де діти мають можливість отримати базові навички стосовно робототехніки».

WorldSkills Ukraine – найбільше в Україні змагання з професійних компетенцій. Дніпропетровщина бере у ньому участь більше 6 років.

Любов Кравченко, начальниця управління науки вищої та професійної технічної освіти департаменту освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації: «Цього року в нашій області вони були наймасштабніші в Україні, оскільки проводилися за 16 із 18 можливих компетенцій. Це було 10 професійних, у яких брали участь студенти закладів професійної освіти, також технікумів, коледжів і молоді робітники підприємств. І всі 6 компетенцій рівня “джуніор”, у яких брали участь учні шкіл 14-16 років».

Джуніор – це номінація, яка на Дніпропетровщині представлена вперше. Саме у ній сьогодні змагалися молоді робототехніки з міського ліцею інформаційних технологій та коледжу радіоелектроніки.

Микола Кузічев, консультант інформатичної галузі центру професійного розвитку «Освітня траєкторія» Дніпровської міськради:
«Сьогодні в залі коледжу фінал змагань регіональних з мобільної робототехніки. У нас є дві фінальні команди. Будуть змагатися за те, щоб представляти нашу область у національному етапі».

Роботів учасники збирали з різних деталей майже сім годин. Запрограмовані вони на мові ардуїно, завдяки чому роботи можуть виконувати безліч команд.

Михайло Павлючков, учасник команди фіналістів: «Вот это вот приёмник инфакрасного, он принимает информацию и передаёт сюда, и робот воспринимает её. Также здесь подключено для управления джойстиком».

Учасників оцінювали за такими критеріями: база робота, електрична проводка, система моторів та рухомих елементів, а ще – система маніпуляції об’єктами. Переможцем сьогодні стала команда ліцею інформаційних технологій.