Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Вишиванка сучасна: традиційні орнаменти тепер на взуті та корсетах

Вишиванка сучасна. Наш національний одяг став модним трендом. І крім традиційних сорочок і суконь, візерунками почали прикрашати комбінезони, корсети і костюми. Дехто каже, що це занадто. А багатьом вишивка полюбилась саме на модних сучасних речах. 

«Українці осучаснюють традиційний національний одяг. Окрім звичних нам сорочок і суконь, все частіше можна побачити вишивані худі, жакети і навіть корсети. Українські орнаменти квітнуть і на взутті».

Капці з геометричними орнаментами — це новий тренд. Національне вбрання стає сучаснішим, модним.

Євгенія, дніпрянка: «Я думаю, це класно. В нас є своя культура, треба її просувати. Тим паче за кордоном вона дуже популярна, і дуже її цінують. У нас такі майстри, ну це просто…»

Світлана, дніпрянка: «Це осучаснення самої культури. Це правильно, тому що ми рухаємося вперед і так має бути. Ми не повинні зупинятися. Якщо є нові тренди або якісь нові рухи, то в принципі це осучаснення того, що вже було».

Лоліта, дніпрянка: «Це тенденції, це мода, це гарно. Мені здається, що в рамках війни це якраз буде доцільно, щоб свою культуру поважали, щоб поширювали саме українську культуру».

Українські бренди активно створюють сучасну адаптацію звичної нам вишивки. Аліна Демінюк — власниця одного з них. Тут виготовляють корсети та жакети. Всі орнаменти, що наносять на одяг, власниця ретельно вивчала та обирала.

Аліна Демінюк, власниця українського бренду одягу: «Мені здається, що зараз ми окультурюємося, несемо вже нове у світ взагалі, в Україну. Світ говорить про нашу вишиванку. Ми не маємо забувати наш генетичний код — це дуже важливо. Але осучаснювати, дати новий подих — це також дуже важливо. Щоб людина носила просто із задоволенням, комбінувала з різними речами. Тому я вважаю, що це тільки підсилює наш дух. І щоб людина згадала нашу історію, дійсну історію, а не яку, на жаль, спалювали і переписували».

Переосмислення минулого у сучасності — те, що допомагає нації розвиватись та не втрачати власної ідентичності, розповідають експерти.

Святослав Чирук, заступник директора з наукової роботи Музею історії Дніпра: «Для мене вишивка — це символ традиції української, символ наших предків, символ нашого минулого. І це дуже добре, коли вона наноситься на сучасний одяг, тому що це єднання з нашим минулим, з нашими пращурами. Ми таким чином не прсто кажемо, що історія має бути тільки в музеї. Ні, вона приходить до нас із минулого в сучасність, і це робить її більш динамічною, вона повертається в життя».

Нині українські вишиванки стали популярні в усьому світі. На модних показах світових дизайнерів дефілюють моделі в одягу з нашими візерунками. Крім того, вишиванка завжди вважалась оберегом. Воїни на передовій носять однострої та бронежилети з вишивкою.

Читайте також: У Тунельній балці Дніпра відбудеться благодійний забіг, присвячений Дню вишиванки