Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Викривлена історія: у Дніпрі демонтували пам’ятник Олександру Пушкіну

На звалище історії. У Дніпрі триває дерусифкація і декомунізація пам’ятників. Прибирають монументи, що пов’язані з росією. І причини цілком об’єктивні: більшість історичних постатей взагалі не пов’язані з Дніпром. Чи був у нашому місті Олександр Пушкін? Новий сюжет з циклу «Викривлена історія».

Олександр Пушкін – російський поет, драматург і прозаїк.

Катерина Грищенко, наукова співробітниця Дніпропетровського національного історичного музею імені Д.І. Яворницького: «Він у нас був 10 днів у травні 1820 року. Йому тут було дуже погано, йому тут не сподобалося. Він захворів і він був надзвичайно щасливий, коли його підібрав Раєвський і вони поїхали геть з Катеринослава».

У Катеринославі Пушкін став свідком втечі з-під варти двох розбійників, після чого написав поему «Брати розбійники». Майже через 100 років місцеві вирішили встановити пам’ятник поету.

У 2022 пам’ятник демонтували в рамках декомунізації та дерусифікації.

Михайло Лисенко, заступник міського голови Дніпра: «Усі демонтовані пам’ятники будуть знаходитися на території одного з комунальних підприємств міста під відповідною охороною».

За словами істориків, в Україні є нові герої, якими треба пишатися. А не поетами, які називали у своїх творах Україну «малоросією».

Катерина Грищенко, наукова співробітниця Дніпропетровського національного історичного музею імені Д.І. Яворницького: «Ще один зайвий приклад побічних жертв російської агресії, і російської та радянської ідеології. Коли людина, як така, зі своїми плюсами та мінусами, вона робиться лише частиною конструктора пам’яті, нав’язаного великої кількості людей. І те, що ми зараз намагаємось позбутися цього нав’язливого конструктора і сформувати свій – результат цього і знесення пам’ятників».