Site icon Телеканал «ДніпроTV»

«Викривлена історія»: чому в Дніпрі прибрали пам’ятник Ломоносову

На звалище історії. У Дніпрі триває дерусифікація і декомунізація пам’ятників. Прибирають монументи, які пов’язані з росією або радянським періодом. Їх героїзували і нав’язували українцям, стверджують історики. Наступний сюжет циклу «Викривлена історія» — про російського вченого Михайла Ломоносова.

За допомогою спецтехніки 6 січня у Дніпрі прибрали пам’ятник Ломоносову.

Катерина Грищенко історикиня: «Вчений загинув до того, як місто було засновано. Фізично він не мав змоги опинитися в місті Катеринославі-Дніпропетровську-Дніпрі».

Згідно з рішенням Дніпровської міськради, пам’ятник входив у перелік об’єктів, пов’язаних з рф чи СРСР та підлягав перенесенню.

 Катерина Грищенко, історикиня: «Михайло Ломоносов вважається першим російським академічним вченим. З нього зробили таку «ікону» росіянина-вченого, що дуже важливо, адже довгий час російську науку робили німці».

У Дніпрі бронзову фігуру на честь науковця встановили у 1971 році навпроти тодішнього гірничого інституту.

Катерина Грищенко, історикиня: «Місто, місце, яке якось хотіло визначити та закріпити свій науковий високий статус, воно бажало щось якось мати про Ломоносова».

Монумент зберігатиметься на одному з комунальних підприємств Дніпра. Рішення про подальшу долю таких пам’яток ще не прийняте.