Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Викрадали людей та «вибивали» з них гроші: у Дніпрі СБУ затримала рекетирів

У Дніпрі Служба безпеки нейтралізувала злочинне угруповання, яке тероризувало і намагалося тримати в страху підприємців області.

Ділки вимагали гроші з представників малого та середнього бізнесу за «безперешкодну» господарську діяльність у прифронтовому регіоні. Щотижнева сума «данини» залежала від сфери підприємництва, його масштабів та прибутковості.

У разі відмови платити, вони залякували фізичним насильством та повільною смертю. Якщо це не спрацьовувало – викрадали потерпілих, вивозили їх у безлюдну місцевість та били. Також погрожували конфіскувати приватне майно та розправитися з сім’ями підприємців.

Відомо, що у місцевого бізнесмена зловмисники вимагали майже 1 млн гривень. Вони вивезли чоловіка на околицю Дніпра, тримали його в автомобілі та погрожували фізичною розправою, якщо «не розрахується».

Рекетирів затримали після отримання першої частини неіснуючого боргу у розмірі 100 тис. грн. Очільник банди намагався переховуватись від правоохоронців після затримання спільників, але це йому не вдалося. СБУ встановила його місцеперебування і затримала.

За даними слідства, учасники угруповання входили до сфери впливу відомого кримінального авторитета і позиціонували себе як «силове крило» в його злочинній ієрархії.

Під час обшуків у помешканнях затриманих вилучено мобільні телефони та чорнові записи із доказами незаконної діяльності. Також виявлено гроші, ймовірно одержані злочинним шляхом.

Наразі організатору банди і двом її активним учасникам повідомлено про підозру за ч. 4 ст. 189 Кримінального кодексу України (вимагання, вчинене організованою групою в умовах воєнного стану). Вони перебувають під вартою. Зловмисникам загрожує до 12 років тюрми.

Читайте також: Лазерне шоу в поєднанні з танцями: перформанс «Кульбаба» на сцені Дніпра