Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Виїзд чоловіків за кордон: чи планується пом’якшення правил

Для виїзду чоловіків за кордон потрібне внесення змін до законодавства.

Нещодавно Європейська Бізнес Асоціація звернулася до Кабміну з проханням дозволити виїзд за кордон чоловікам для коротких бізнес-подорожей. Про це йдеться у повідомленні на офіційному сайті асоціації.

«На жаль, досвід 2-х років пандемії та місяців дії режиму воєнного стану демонструють, що не всі зустрічі можливо проводити у форматі онлайн та не всі угоди можуть бути підписані електронними підписами. Зокрема, налагодження нових логістичних ланцюгів, пошуки нових ринків збуту та постачання зазвичай потребують особистого залучення керівництва та профільного персоналу компаній. Крім того, щоб запускати нові виробничі лінії безпосередньо в країні, важливою є можливість для інженерно-технічного персоналу брати участь у відповідному навчанні та обміні досвідом (закордонні спеціалісти часто не можуть прибути до України через безпекові ризики)», – повідомили у бізнес асоціації.

Те, що такі подорожі і виїзд за кордон чоловіків можливі під час війни, заявив радник глави Офісу президента Олексій Арестович. За його словами, Україні потрібні тільки ті чоловіки, які готові та хочуть за неї воювати.

«Бардака вистачає. У тому числі і з людьми, яких не пускають за кордон. З моряками, які приносять 4 мільярди доларів в Україну. Це люди дефіцитних спеціальностей. Тим більше, якби не вистачало людей в окопах… А так вистачає, є бажаючі», – сказав він.

Раніше він заявляв, що в Офісі Президента думають над тим, щоб пом’якшити умови виїзду з України деяким чоловікам призовного віку.

«Наразі триває дискусія, щоб окремим категоріям чоловіків дозволили виїжджати за кордон, принаймні короткостроково. Адже волонтери й так їдуть із зобов’язанням повернутися. Бізнесмени, вчені, багато категорій чоловіків, які цього потребують», – сказав Арестович.

Але вирішення цього питання займе певний час, оскільки потрібне внесення змін до законодавства.

«Це дуже складно і морально, і організаційно, і законодавчо. Але дискусія триває щодня і стає напруженішою. ​​Адже економіку також треба запускати», – заявив радник ОП.

В Кабміні не планують щось змінювати

Але у Кабміні ці заяви не підтвердили. Навпаки, голова уряду Денис Шмигаль заявив, що чоловікам не планують дозволяти виїзд за кордон, доки йде війна.

«Під час воєнного стану це не планується. Тут насправді військові приймають рішення, але я вважаю, що поки йде війна, всі чоловіки мають бути в Україні», – сказав він.

Нагадаємо, що чоловіки призовного віку під час воєнного стану можуть виїжджати за кордон за певних обставин:

Також, перетнути кордон на виїзд з України можуть:

Всі громадяни, які підпадають під виключення, повинні мати необхідні документи для підтвердження.