Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Видурювали гроші у громадян ЄС: СБУ спільно з правоохоронцями Латвії знешкодили підпільний кол-центр

СБУ спільно з правоохоронцями Латвії знешкодила підпільний кол-центр, який видурював гроші у громадян ЄС. Унаслідок спецоперації у Дніпропетровській області, Запоріжжі та Харкові затримано трьох організаторів оборудки. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Зловмисники створили підпільний кол-центр, який діяв під виглядом одного із незалежних фінансових регуляторів ЄС. У цьому «статусі» шахраї телефонували європейським вкладникам у фондові проєкти онлайн-бірж та пропонували їм «захист інвестицій». Під час розмов фігуранти обіцяли здійснити «безпековий моніторинг» електронних транзакцій, а у разі їх сумнівності – повернути власникам вкладені кошти.

Вартість таких «послуг» становила 30% від суми однієї інвестиції.

Крім цього, «за порадою» шахраїв, їхні жертви мали встановити на власних ґаджетах спеціально розроблений мобільний додаток, через який зловмисники повністю контролювали фінансові операції потерпілих і виводили їхні гроші на власні банківські рахунки та обготівковували.

СБУ викрила зловмисників на «старті» їхньої злочинної діяльності. Як встановило розслідування, організатори залучили ще сімох мешканців Запоріжжя та Харкова. Ще один спільник – переховується за кордоном.

Під час проведення 14 обшуків вилучено комп’ютерне та серверне обладнання, документацію, чорнові записи та банківські картки із доказами оборудки.

Наразі трьом затриманим повідомлено про підозру за ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки). Їм загрожує до 8 років тюрми.

Читайте також: Людська зрада: вівчарку з пухлиною кинули прив’язаною до паркану