Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Всесвітній день травматолога: як працюють дніпровські лікарі в умовах війни

Лікарі травматології кожен день стикаються з безліччю найрізноманітніших травм. З початком війни їм часто трапляються складні і важкі випадки у військових. У Всесвітній день травматолога — історія дніпровського лікаря.

Степан з династії лікарів. Вже 25 років він працює травматологом в одній з лікарень Дніпра. Розповідає, з початком війни навантаження зросло в рази, бо лікують і цивільних, і військових. З деякими важкими комбінованими травмами довелося зіткнутися вперше.

Степан, лікар-травматолог: «За характером травм — це й ушкодження судинно-нервових пучків, це багатооскольчасті переломи кінцівок. У мирний час зустрічаються вкрай рідко або лікарі-травматологи, хірурги не стикаються».

Травматологи протягом року проходили додаткові навчальні курси з допомоги пораненим з бойовими травмами. Героєм лікар себе не вважає, його вражає стійкість наших захисників.

Степан, лікар-травматолог: «Мене вражає те, що наші бійці з ампутованими кінцівками, з важкими травмами в переважній більшості кажуть: «Коли я зможу повернутися в стрій, коли зможу повернутися до своїх побратимів? Як вони без мене?» І ми докладаємо для того, щоб вони повернулися максимально швидко, максимум зусиль».

Робота лікарні під час блекаутів не зупинялася ні на мить завдяки потужним генераторам.

Степан, лікар-травматолог: «Завдяки адміністрації лікарні завдяки адміністрації міста ми забезпечені безперебійними джерелами живлення. Ні рентгенкабінет, ні робота операційних не зупинялися ні на хвилину. Ми блекаут саме у лікарні, чесно кажучи, навіть не відчули».

У теплий період року зростає кількість пацієнтів з переломом щиколотки та з травмами після падіння з висоти.

Степан, лікар-травматолог: «Зараз збільшилася кількість різаних, колотих ран у зв’язку з тим, що потепліло і люди вийшли на присадибні ділянки».

Усі пацієнти отримують якісну медичну допомогу, і лікарня забезпечена всім необхідним.

Володимир, пацієнт: «З точки зору професійності і якості виконання роботи цим фахівцем, надзвичайно задоволений. Плюс те, що бачиш такі чудові умови в цьому медзакладі. І це тішить. Навіть попри те, що зараз непрості часи».

Сьогодні ті, хто ставить людей на ноги, відзначають своє професійне свято.

Читайте також: Долатимуть фронтові дороги: у Новомосковську військовим передали ключі від трьох реанімобілів з Британії