Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Врятовані та вилікувані: як у КП «Зооконтроль» допомагають тваринам

Ми відповідаємо за тих, кого приручили. У Дніпрі безпритульних тварин стерилізують та чипують, а травмованих забирають на лікування в КП «Зооконтроль». Там же знайшли прихисток чисельні хвостаті, евакуйовані з зон бойових дій. І вони потребують допомоги.

Веня — активний 6-річний песик із Сєверодонецька. 4 місяці тому його прийняли у Зооконтролі, поки власниця шукає житло.

“Він там у себе з власницею і на дитячих святах виступав, дуже активна, соціальна собака. Ми надаємо йому перетримку і чекаємо поки власниця знайде дім, щоб його забрати. Вона його дуже любить, вона постійно цікавиться як він, а у нас поки є така весела собака”, – каже начальниця відділу реєстрації тварин КП Зооконтроль ДМР Ірина Пономаренко.

З 24 лютого 2022 року в комунальному підприємстві також почали допомагати чотирилапих, яких евакуювали із зон бойових дій.

“Кожного дня до нас привозять собак, це окрім тих, що ми свою роботу працюємо і надалі, ми стерилізуємо безпритульних тварин і місті Дніпро, також надаємо допомогу травмованим тваринам, але добавилась кількість тварин з зони бойових дій. Якщо ми говоримо про переселенців з зони бойових дій, то це десь 1100 собак і 340 котів ми прийняли з початку повномасштабної війни”, – стверджує Ірина.

Міська програма порятунку і стерилізації вуличних тварин працює ще з 2016 року, однак зараз роботи побільшало.

“Є велика кількість травмованих тварин, яких везуть волонтери, яких везуть військові і ми надаємо допомогу, лікуємо таких тварин, це і коти і собаки, в нас були і дикі тварини, ми допомагали в перетримці евакуації з Фельдман парку, це і леви, ведмеді”, – коментує начальниця.

Загалом за 2023 рік тут прийняли понад 2,5 тисячі собак та 3,5 сотні котів. І всі ці “хвостики”, як їх ласкаво називають працівники, з’їдають щодня чимало корму. 100 кілограм для гавкаючих та 5 кіло — для нявкаючих.

Це питання допомагають вирішувати волонтери.

“Зараз ми перший раз передали першу партію корму. Це 1 тонна 700 кг для собак та 300 кг для котиків. Але це тільки перша партія. Тому що ми замовили набагато більше, але, на жаль, в нас зараз стоїть кордон “Україна-Польща”, не все змогли вислати, що ми вже замовили. Я впевнена, що це тільки початок співпраці, буде набагато більше”, – повідомляє співзасновниця благодійного фонду “NGO Herojam Slava” Яніка Мерило.

У наступному році благодійники планують допомогти підприємству з ремонтом приміщення та закупівлею генераторів.

Якщо ви теж маєте бажання допомогти, то для пухнастиків можна принести корм, миски та ганчір’я на Березинську, 60. А, найголовніше, там чекають домашні улюбленці, які готові стати частиною вашої родини.

Читайте також: Справа Умки: чим закінчилося друге засідання у Бабушкінському райсуді Дніпра

https://youtu.be/_d03t3vI1cM