Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Власників тварин зобов’яжуть надягати намордники на улюбленців

Надягати на чотирилапого друга намордник чи прив’язувати на повідець. Нові правки до закону про поводження з тваринами вже набрали чинності. Вони й зобов’язують власників виконувати певні норми, зокрема, надягати намордник у громадських місцях на собаку. Навіщо нововведення, та як до них ставляться самі власники?

Дар’я Біла вважає найкращим дозвіллям прогулянку парком з улюбленим доберманом на ім’я Бо. За її словами, пес завжди у наморднику та на повідці – заради безпеки інших та його самого.

Дар’я Біла, директорка департаменту молодіжної політики та національно-патріотичного виховання: “Величезна кількість людей розкидують отруту, зокрема, у парку Шевченка, де ми достатньо часто з ним прогулюємось. І задля того, щоб свою собаку вберегти, я надягаю йому намордник”.

Господарка добермана переконана, якщо всі дотримуватимуться закону, стане набагато безпечніше.

Дар’я Біла, директорка департаменту молодіжної політики та національно-патріотичного виховання: “Собаки, які без намордників, нападають на собак в намордниках і, вибачте, але толку від того мені, як власниці собаки, та собаці… Де наша безпека? Тобто ми дотримуємося закону, а інші люди не дотримуються. От дивіться, от я не знаю що це за собака, а попереду моя собака”.

Такі ситуації трапляються щодня, цього разу довелось викликати зооконтроль. Навіть зоозахисники підтримують ініціативу з намордниками.

Ірина Комесаренко, зоозахисниця: “По поводу того же намордника. Ну, идет собака без намордника. Пусть они скажут, что она самая добрая, самая хорошая. Но это для вас она такая, я не знаю как она отреагирует на меня”.

Закони про норми поведінки з тваринами затвердив уряд. Так, собака при вигулі повинна бути у наморднику, на повідці, а за неприбрані екскременти на вулиці передбачені штрафи.

Ірина Комесаренко, зоозахисниця: “Нужно звонить в полицию, и если раньше у нас была возможность привлекать к ответственности, но это была очень долгая бюрократическая процедура, то сейчас просто вызывается полиция, конкретно говорите правонарушение по пунктам, которые уже прописаны в законе”.

Але якщо з домашніми тваринами все зрозуміло, то що ж робити з безпритульними? Завдяки новій законодавчій базі, притягнути до відповідальності можна й тих, хто вигнав свою тварину на вулицю. Цим також тепер опікують у поліції. Зооконтроль у таких випадках знаходить забутих тварин, їм шукають нову родину.

Ірина Пономаренко, начальниця відділу реєстрації тварин комунального підприємства «Зооконтроль»: “У нас такое количество животных, что любой человек найдет под свой вкус животное. Мы отдаем на испытательный срок. За это время люди смотрят на животное, если всё подходит, то животное приезжает к нам обратно, мы его регистрируем, даем жетон и всё – это животное домашнее”.

Таким чином, нові закони декларують безпеку для тварин. Але чи будуть власники тварин їх дотримуватись, покаже дійсність.