Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Вірменська громада Дніпра відсвяткувала Трндез – свято закоханих

Терендез – вірменське національне свято. Традиціями нагадує і Масляну, і Івана Купала, і День Святого Валентина. Головні дійові особи свята — закохані. За традицією, вони мають перестрибнути багаття. Воно символізує перешкоди, які в майбутньому їм доведеться ще пройти. 

Анастасія та Єгіш Трндез святкують вперше. Закохані разом вже півтора року. Ініціатором святкування стала Анастасія.

Єгіш Асатрян та Анастасія Шуляк, закохані: «Чесно кажучи, я здивувався, тому що в мене особливого інтересу не було. І я був приємно здивований, коли моя дівчина української національності виявила інтерес до мого народу, до моїх традицій».

Традиційно на Трндез закохані стрибають через багаття, що символізує єдність перед викликами в майбутньому. Вірменська громада організувала ярмарок, гроші з якого передадуть ЗСУ та переселенцям.

«В нас є пахлава, гата, якої вже мало залишилося. Також є Наполеон, сир сулугуні, лаваш, який робить мама одно з наших активістів».

Цьогорічний Трндез святкували з деякими обмеженнями через ситуацію в Україні.

Ваге Алавердян, представник вірменської громади: «Ми сьогодні святкуємо без музики, але все ж таки ми вирішили, що зібратися та якось розважити молодь та дітей в ці важкі часи нам дуже потрібно».