Site icon Телеканал «ДніпроTV»

ВІЛ — не вирок: як живуть дніпряни з ВІЛ-позитивним статусом

Життя з ВІЛ може бути нормальним. Ще 30 років тому діагноз «ВІЛ» майже стовідсотково означав смерть. Як змінився підхід до виявлення і лікування цієї хвороби за останні роки та завдяки чому життя з ВІЛ перестало бути вироком?

Історія Євгена колись почалася зі спонтанної пропозиції і не менш спонтанного рішення.

Євген, ВІЛ-позитивний: «Моя дівчина мене затягла до лікарні, ну так, перевіриться, все-таки живемо разом».

Чоловік зізнається: 10 років тому почути про свій діагноз було жахом. Зараз Євген живе повноцінним життям завдяки антиретровірусній терапії.

Євген, ВІЛ-позитивний: «Я п’ю одну пігулку. Тоді пив одну таблетку на добу, і зараз п’ю одну таблетку на добу. Все. Абсолютно повноцінне життя. Через те, що я п’ю терапію, у мене зараз невизначене вірусне навантаження. Від мене дівчина може мати дітей, і я знаю точно, що вона не заразиться від мене».

Найпростіший спосіб вчасно виявити ВІЛ — тестування. Зараз існують навіть оральні тести для діагностування.

«Взяти такий тест, у нас стоїть тестомат у центрі СНІДу, можна просто прийти і отримати цей тест».

Фахівці запевняють: точність такого тестування майже стовідсоткова. До того ж ця процедура абсолютно безкоштовна і анонімна.

«Ось тут робиться мазочок, між губами. Ось тут, внизу та вгорі».

І все ж позитивний результат тесту — не привід панікувати. Головне – вчасно виявити хворобу і звернутися до лікарів. Ліки для ВІЛ-інфікованих пацієнтів безкоштовні.

Олена Ліснича, завідувачка Міського центру з профілактики та боротьби зі СНІДом: «Ми назначаємо терапію в той же день, в ту ж хвилину. І все. Немає значення, яка це стадія. Ми тільки дізнаємось, що він ВІЛ-інфікований, протестований і в нього встановлена ВІЛ-інфекція, ми призначаємо йому терапію».

Завдяки сучасній терапії, ВІЛ-позитивні доживають до глибокої старості. Найстаршому пацієнту з ВІЛ у Дніпрі — 83 роки.

Читайте також: Місто піклується: у Дніпрі за розпорядженням Філатова вихователям дитсадків збільшують платню