Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Військовий ПДФО необхідний громадам для «роздрібної допомоги» фронту

– Верховна Рада схвалила закон про спрямування 100% військового ПДФО до державного бюджету із 1 жовтня. Кошти спрямують, як планується, адміністрації Держспецзв’язку на закупівлю спецтехніки та обладнання та Мінстратегпрому на реформування та розвиток оборонно-промислового комплексу. Хто побачить та отримає це обладнання, адже налог має працювати для громад та військових частин? І скажіть, будь ласка, як тепер міста забезпечуватимуть військових?

На це питання в ефірі телемарафону “Інформоборона” на Дніпро TV відповів голова Громадської ради при міській раді Дніпра Геннадій Корбан.

– Я одразу хочу повернутися до того, що я говорив у попередніх ефірах. Особисто я проти вилучення військового ПДФО у громад. Тому що наші військові частини, батальйони, бригади зовсім можуть залишитися без так званої роздрібної допомоги, яку вони отримують щодня за заявками, з якими вони звертаються до мерії щодня. Це все, починаючи від примітивних речей, від цвяхів, інструментів, запчастин і закінчуючи піском, залізобетонними укриттями, дронами, автомобілями, вантажівками, гумою, комп’ютерами, планшетами, антенами. Я можу перерахувати сотні позицій, з якими наші військові звертаються до мерії.

На жаль, з такими проханнями у них немає можливості звернутися ні до Міноборони, ні до Мінстратегпрому, ні до якогось ще міністерства, бо це і є так звана роздрібна допомога. Те, що потрібно людям щодня.

Вчора справді Верховна Рада ухвалила таке рішення. Гроші перенаправила у два міністерства – до Мінстратегпрому та Держспецзв’язку. Ми подивимося на результати ефективності такого рішення, безумовно, у майбутньому.

Що я можу сказати зараз? Я знаю, що громади і мер Дніпра, і мери інших великих міст вели консультації з Урядом, вели консультації в рамках Асоціації міст України, зустрічалися з Мінфіном, зустрічалися з Урядом, з прем’єр-міністром, обговорювали ці питання, намагалися показати ефективність цієї допомоги. І наскільки я чув, є якісь домовленості, яких досягли мери міст із Урядом із цього приводу.

Очевидно, ці питання можуть бути вирішені за рахунок якихось субвенцій, які даватиме Уряд безпосередньо тим містам, які справді перебувають у прифронтовій зоні і справді надають величезну кількість допомоги військовим підрозділам, батальйонам, бригадам, які перебувають на передовій, на лінії фронту та які звертаються такою допомогою.

У чому логіка Кабміну, у чому логіка Мінфіну, чому вони наполягали на такому рішенні, наполягають і в результаті ухвалили таке рішення, воно поки що проголосоване в першому читанні, а ще буде друге читання? Я сподіваюся, що це рішення таки буде не з 1 жовтня, а з 1 січня наступного року, але це покаже життя.

Так ось у чому логіка: логіка полягає в тому, що справді військовий ПДФО у рази виріс у місцевих бюджетах, за рахунок того, що багато військових сконцентровано і сьогодні залучено для захисту нашої країни. І, звичайно, відрахування з їхніх зарплат йдуть до місцевих бюджетів. Так, дійсно, ми намагалися ефективно використати ці гроші, зокрема, для допомоги військовим. Сьогодні згідно зі статистикою, яку показала Асоціація міст України, близько 50-60%, а в деяких випадках і 70% цього ПДФО направлялося, поверталося військовим у вигляді допомоги, у вигляді субвенцій та у вигляді різноманітних матеріальних цінностей, які вони отримували.

Але логіка Кабміну та міністерства теж є в цьому, тому що вони зазначають, що є ціла низка громад, які, на відміну від Дніпра, абсолютно відмовлялися допомагати військовим, і накопичували ці гроші, тримали на депозитах, використовували їх дуже неефективно і не для оборони країни, так скажемо.

І тому вони говорять чітко: у нас немає питань до Дніпра, бо Дніпро справді ефективно допомагає фронту, ефективно допомагає військовим, але у нас є питання до різних інших громад, які, на відміну від Дніпра, абсолютно не роблять цього, і зловживають цим. Я такі приклади також знаю. Наприклад, у нас в області є Черкаське, бюджет якого на сьогодні становив 1 мільярд 400 мільйонів гривень за рахунок ПДФО. І замість того, щоб допомагати військовим, голова громади разом із депутатами накопичують ці гроші, тримають їх на депозитах, витрачають незрозуміло куди, і це справді перекіс.

І тут не можна приймати якихось точкових рішень, Уряд має приймати уніфіковане рішення для всіх громад та всього місцевого самоврядування. Тому, звичайно, тут були тяжкі суперечки, тяжкі баталії з Урядом та Мінфіном. Я сподіваюся, що найближчим часом Асоціація міст України укладе якийсь меморандум з Урядом з цього приводу, де будуть гарантовані субвенції від Уряду до громад, де будуть залишені на місцях реверсні дотації. Я розумію, людям це важко зрозуміти, що це таке, але не важливо. Де залишать, так би мовити, частину коштів у вигляді інших платежів, у вигляді інших податків для того, щоб громади все-таки могли надавати допомогу військовим.
Загалом, звичайно, я, як і говорив минулого разу, так і говорю зараз – я вважаю, що це не дуже гарне рішення – забрати гроші у місцевих громад. Так, я розумію, що одні громади допомагають, інші не допомагають, але це вже на совісті тих керівників, які керують цими громадами. На совісті тих жителів, які мешкають у цих громадах, які не можуть змусити своїх керівників допомагати фронту.

Щодо Дніпра – ми це робили, робимо і продовжуватимемо робити, поки на це є кошти. Тому дивитимемося, яке ж все-таки буде остаточне рішення. Буде проголосовано воно у другому читанні, має бути Меморандум між Урядом та місцевим самоврядуванням, і в результаті всіх цих дій я сподіваюся, що все-таки ми матимемо можливість допомагати військовим. Бо якщо не залишиться такої можливості, то військові дуже постраждають, і це, безумовно, знизить обороноздатність країни.

– Давайте уявимо негативний сценарій. Якщо і в іншому читанні буде той самий результат, що робитимуть у Дніпрі, як Дніпро виходитиме з подібної ситуації?

– Ще раз хочу сказати, що мер міста із цього приводу вів дуже довгі, дуже серйозні, запеклі дискусії з Мінфіном, з Урядом. Ми показали обсяг допомоги, який Дніпро надає фронту та безпосередньо частинам, військовим підрозділам. І тому ми очікуємо, що все-таки буде крок назустріч, принаймні Дніпру – я не знаю як решті громад, але має бути крок назустріч у вигляді субвенцій, щоб ми могли продовжувати надавати допомогу.

Якщо ж вони вилучать усі кошти, безумовно, буде дуже важко, і насамперед це відчують на собі військові підрозділи, які знаходяться на фронті, на передовій. Але ми дивитимемося, як складатиметься бюджет наступного року в Дніпрі, і чи буде якийсь «надлишок», завдяки якому можна буде все одно продовжувати надавати допомогу військовим, військовим підрозділам, протиповітряній обороні, зенітно-ракетним військам і так далі. Тому я все-таки сподіваюся, що така можливість у нас збережеться.

Читайте також: За минулу добу Громадська рада обробила 47 звернень дніпрян