Site icon Телеканал «ДніпроTV»

Відібрати майно на власну користь: у Дніпрі з власної квартири виселяють пенсіонерку

Жінка за 70 живе одна в невеличкій квартирі в центрі Дніпра. Для місцевих злочинних угруповань — це привід спробувати відібрати майно на власну користь. Історія Діни Яківни  — не оригінальна, адже у Дніпрі давно діє група рейдерів, які силою захоплюють майно містян.  

Діна Яківна — пенсіонерка, давно живе сама, але зовсім нещодавно їй привели… нового власника її квартири.

Дзвінки з погрозами почалися два роки тому. Нині на столі літньої жінки замість вранішніх газет — документи судово-медичної експертизи про нанесені їй візитерами травми, судові рішення та заяви до поліції.

Діна Распопова, власниця квартири: «Я кастрюлі під двері ставила, бо страшно в ніч. Я питаю: «Що за мужики?» А вони мені: «Група підтримки».

Половину квартири своєму племіннику начебто заповів чоловік Діни Яківни — Федір Олійник. Спадкоємцем, за документами, став Сергій Чупита. Він подарував свою половину квартири такому собі Олегу Зінченко, а той і з’явився у вітальні пенсіонерки. За документами, Сергій Іванович став спадкоємцем завдяки відмові від своїх часток Вікторією Чорною та Тетяною Сорокою. Остання — адвокатка, з якою нам вдалося зв’язатися телефоном.

Тетяна Сорока, адвокатка: «Олійник Федір Федотович — це колишній мій клієнт, я вела його справу про розподіл майна. В 2012-2008 році — десь в таких роках. Я знаю, що він помер. І потім мені зателефонував його рідний племінник, сказав, що помер Федор Федотович. І що вони знайшли заповіт, і в цьому заповіті була вказана я, про що мені взагалі не було відомо. Я відразу поїхала до нотаріуса, відмовилася від цієї спадщини. І як мені потім стало відомо, від спадщини також відмовилась ще одна якась там родичка Олійника. Потім, я знаю, що спадщину прийняв Чупіта. І як він надалі розпорядився своїм майном — мені невідомо».

Але тут є задачка із зірочкою: пан Федір помер 9 років тому. Чому чоловіки прийшли на її поріг зараз?

Діна Распопова, власниця квартири: «Привели мені бомжа. Тут заходить чоловік, представився адвокатом, Дмитром Дмитровичем. А потім він мені телефонує, каже: нам треба гроші, твоя квартира вже всьо».

Цікаво, що зареєстрували права на це нерухоме майно аж у 2020 році. Але якщо цього не робила Діна Яківна, а Федір Федотович на той час помер — хто звернувся до реєстраторів? Та кому і як заповів квартиру чоловік Діни Яківни? Питаємо у того самого «адвоката Дмитра», про якого нам розповіла старенька. Він виявився представником Олега Зінченка. Розповів, що Сергій Чупита був близьким з Федором Олійником, а дітям спадок був непотрібен.

Діни Яківни син виходив з пропозицією Сергію: «Давай закінчим ці нісенітниці. Я тобі сплачу гроші». Потім цей діалог повністю припинився»,—Дмитро, адвокат.

А яка позиція зараз у Зінченка, як у Вашого клієнта?

— Комерційна, чисто щоб сплатили за половину квартири.

А як так вийшло, що Діна Яківна стверджує, що до неї вривалися в квартиру, виривали їй двері?

Державний виконавець жовтневої служби після рішення суду. Вона не відкривала двері, вони викликали спеціаліста, спеціаліст відкрив двері. Вона почала обливати людей кислотою, перестала підписувати будь-які папери виконавця. Оце таке було, все.

Сьогодні пенсіонерка шукає допомоги адвокатів, адже самотужки впоратися з кремезними здирниками не може. А тим часом — це не перша історія, коли група цілеспрямованих чоловіків вривається у чуже житло, наприклад, вже привласнивши його на папері.

Дмитро Жеравін намагається повернути свій будинок вже кілька років. Нині справу щодо його виселення розглядають в апеляції, і, на думку чоловіка, в місті орудує одна й та ж банда, членом якої є колишній чиновник міськради Віталій Мархасін.

Дмитро Жеравін, постраждав від рейдерів: «Мархасін, я спілкувався з ним близько. Він багато разів стверджував, що працює на Еміля, і свої чорні бандитські справи робить для цього угруповання».

Еміль Арутюнян — поплічник Олександра Петровського, відомого у Дніпрі як «Нарік». Саме він, за словами постраждалих, стоїть у витоків захопленя нерухомості. Але чи стала однією з таких історія Діни Яківни?

Результати чергового судового засідання у справі Дмитра Жеравіна ми покажемо вже у наступному випуску ДніпроНьюз. Та слідкуємо за подіями далі, щоб зрозуміти, чиї руки тягнуться до майна цього разу та на чиєму боці правда.